Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
13. října 2023 v 15:29
Čas čtení 1:02

Poslaneckou sněmovnou prošel konsolidační balíček. Co to znamená?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Poslaneckou sněmovnou prošel konsolidační balíček. Co to znamená?
Zdroj: Poslanecká sněmovna České republiky

Pro přijetí vládní novely šesti desítek zákonů hlasovalo 108 poslanců koalice s nezařazeným Ivem Vondrákem, proti hlasovalo 86 zákonodárců opozice.

Konsolidační balíček by měl v příštím roce pomoci snížit schodek o 97 miliard korun, do roku 2025 by ho měl snížit až o 150 miliard korun. Jednou z hlavních změn, kterou balíček obsahuje, je zavedení pouze dvou sazeb daně z přidané hodnoty, a to 12 a 21 procent. Sazba daně z firem se zvýší z 19 na 21 procent a na dani z nemovitostí lidé odvedou o 1,8násobek více.

Opozice tvrdí, že balíček pouze zvyšuje daně, může způsobit růst inflace a záporně ovlivnit ekonomický výkon. Šéfka poslanců opozičního hnutí ANO Alena Schillerová na svém Twitteru mluví o „černém pátku“. 

„(ANO) Zničilo v této zemi veřejné finance a teď se snažilo zničit naši snahu dát je do pořádku,“ vyjádřil se po hlasování premiér Petr Fiala (ODS) k postoji opozičního hnutí. 

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Závěrečné kolo debaty o konsolidačním balíčku trvalo tři jednací dny, vyvrcholilo pátečním hlasováním. Ve středu sněmovna rozhodla, že se bude nehledě na počet poslanců, kteří se k balíčku chtějí vyjádřit, hlasovat v pátek v 11 hodin. Velká část převážně opozičních členů a členek Poslanecké sněmovny tak tedy nedostala prostor, o který se přihlásila. Podle šéfa poslanců SPD Radima Fialy se koalice chovala protiústavně a chystá navrhnout hnutí ANO společné podání návrhu. 

Momentálně konsolidační balíček poputuje do Senátu a k prezidentu Petru Pavlovi. Předseda SPD Tomio Okamura hlavu státu vyzval k jeho vetování.

Domů
Sdílet
Diskuse