Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Tereza Šnajdrová ČTK Anna Koucká
2. listopadu 2023 9:13
Čas čtení 1:38

Dominik Feri je vinen. Soud ho poslal na tři roky do vězení. Odvolal se (Aktualizováno)

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Dominik Feri je vinen. Soud ho poslal na tři roky do vězení. Odvolal se (Aktualizováno)
Zdroj: Profimedia

Obvodní soud pro Prahu 3 dnes uznal bývalého poslance Dominika Feriho vinným v případu, ve kterém je obžalovaný ze dvou znásilnění a pokusu o znásilnění.

Bývalý poslanec TOP 09 Dominik Feri čelil obvinění ze dvou znásilnění a pokusu o znásilnění. Státní zástupkyně Petra Gřivnová pro něj navrhovala tříleté vězení. A tříletý trest vězení s ostrahou Ferimu uložil i soud. 

Jde o nepravomocný rozsudek. Dominik Feri se odvolal. 

21. září 2023 11:00 Čas čtení 3:38 Redefinice znásilnění: Návrh ministerstva zhorší situaci obětem, vyplývá to z odborné analýzy Redefinice znásilnění: Návrh ministerstva zhorší situaci obětem, vyplývá to z odborné analýzy

Dominik Feri čelil obvinění ze dvou znásilnění a pokusu o znásilnění. Dva ze tří skutků se měly stát v roce 2016 v jeho bytě v Praze 3 a třetí incident se měl stát v roce 2018, přímo na půdě Poslanecké sněmovny. Politik si tam měl pozvat potenciální stážistku, kterou se měl podle vyšetřovatelů pokusit líbat a osahávat. Dívce se podařilo uprchnout, a tak byl tento čin kvalifikován pouze jako pokus o znásilnění. Všechny tři skutky se podle soudu podařilo prokázat. 

„Z rozsudku jsem zklamaný a je těžké to poslouchat, když víte, že jste něco takového neudělali. Doufám, že se nám ještě při obhajobě povede prokázat mou nevinu,“ řekl pro média Feri.

„Smál se tak nahlas“

„Jediné, co u Feriho shledávám jako polehčující okolnost, je fakt, že ještě nebyl trestně stíhaný. Potěžkávající je, že činů bylo více, nikdy se nedoznal, neučinil omluvu ani sebereflexi, svého chování nelituje. Navrhuji obžalovanému uložit nepodmíněný trest ve výši kolem tří let,“ řekla ve své závěrečné řeči státní zástupkyně.

„Pan obžalovaný trestnou činnost popřel a řekl, že by nic takového nikdy neudělal, protože je to nechutné a odporné,“ uvedla soudkyně při čtení rozsudku. „Připustil, že se dvěma zmiňovanými dívkami provozoval sexuální aktivity, ale tvrdil, že byly dobrovolné,“ dodala.

„V jeho neprospěch hraje i fakt, že během hlavních líčení poškozených seděl ve vedlejší místnosti a poslouchal je skrz audiovizuální záznam. Smál se přitom tak nahlas, že to bylo slyšet až do jednací síně,“ uvedla dál soudkyně.

27. dubna 2024 9:00 Čas čtení 7:56 Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu

Feri poprvé stanul před soudem už v únoru, vinu však opakovaně odmítal. Výpovědi obětí prý byly smyšlené, obsahovaly rozpory a úřady podle něj k případu přistupovaly alibisticky. „Nebudu se omlouvat za něco, co se nestalo,“ tvrdil politik během závěrečných řečí. 

Negoval i to, že by se během trestního řízení choval neomaleně. „Myslím si, že jsem jednal vždy slušně. Co se týče té poznámky se smíchem, nic takového se nestalo a ani to tenkrát nikdo neuváděl,“ říká.

Velký zájem u soudu

Stejně jako v předchozích dnech se do budovy Obvodního soudu Praha 3 snaží veřejnost i novinářstvo dostat od časných ranních hodin. Na místě se totiž rozdávají pořadové vstupenky. Kdo je nemá, k soudu se nedostane.

Kauza Dominika Feriho odstartovala v květnu 2021, a to společnou investigací Deníku N a A2larmu.

Zprávu aktualizujeme. 

Domů
Sdílet
Diskuse