Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Koucká
31. října 2023 16:43
Čas čtení 5:52

„Nebudu se omlouvat za něco, co se nestalo.“ Co všechno zaznělo v závěrečných řečech při soudu s Dominikem Ferim

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Nebudu se omlouvat za něco, co se nestalo.“ Co všechno zaznělo v závěrečných řečech při soudu s Dominikem Ferim
Zdroj: Refresher/David Marcin

Poslední říjnový den se na Obvodním soudě pro Prahu 3 konalo další soudní řízení s bývalým poslancem Dominikem Ferim. Ten je obviněn ze dvou znásilnění a jednoho pokusu. U soudu probíhaly závěrečné řeči, rozsudek by měl padnout už ve čtvrtek.

Soud začínal v devět hodin dopoledne, v budově a před ní ale bylo rušno už několik hodin předtím. Novinářské akreditace totiž byly beznadějně dopředu rozdané a soud přilákal i zájemce z veřejnosti. 


Už kolem sedmé tedy před budovou stálo několik početných skupinek s úkolem ulovit lístek do jednací síně. Stalo se tak, že mnoho novinářek a novinářů se nakonec do sálu ani nedostalo.


„Dnes navážeme na to, co se zde řešilo ve čtvrtek. Zbývá nám dokončit dokazování a pak přistoupíme k závěrečným řečem,“ uvedla na úvod předsedkyně soudu. 

15. února 2023 6:00 Čas čtení 3:24 Dominik Feri řekl jméno poškozené záměrně, chce tím zastrašit ostatní, říká právnička. Jemu i médiím hrozí pokuta Dominik Feri řekl jméno poškozené záměrně, chce tím zastrašit ostatní, říká právnička. Jemu i médiím hrozí pokuta

Feri na začátku požádal, zda by se nemohly přečíst ještě svědectví třech žen, které by měly popsat, jak se k nim chová. Soud ale jeho návrh zamítl, jelikož by to zdrželo jednání.


Soud začal Feriho obhajobou a předkládáním elektronických důkazů ohledně jedné ze svědkyň, které u soudu mluvily minulý čtvrtek. Svědkyně popisovala, že během stáže na ni Feri vytvářel sexuální nátlak, a když ho odmítla, stáž jí předčasně ukončil. 


„Svědkyně lhala. Tvrdila, že jsem na ni vyvíjel nátlak, a proto stáž ukončila. Našel jsem ale zprávy mezi ní a mou asistentkou a psala jí, že moc děkuje za příležitost, a stáž pak doporučovala dál,“ uvedl Feri. 

Státní zástupkyně navrhla tři roky vězení


Pak už přišly na řadu závěrečné řeči. Jako první mluvila žalobkyně Petra Gřivnová. „Obžalovaný uvedl, že v důsledku mediálního tlaku se k soudu dostaly případy, které se sem dostat neměly, ale já se domnívám, že opak je pravdou,“ uvedla.


„Obžalovaný poukazoval na odložené případy a vyvolával tak dojem, že byl křivě obviněn. K odložení ale v drtivé většině došlo z právních důvodů, protože nenaplňovaly skutkovou podstatu současné definice znásilnění,“ řekla. 


Uvedla pak také, že Feri sice poukazoval na to, že o přízeň žen neměl nouzi, ale zdá se, že problém mohl nastávat v momentě, kdy od žen nepřišla v případě nějakého návrhu kladná odezva. „Vinu popírá s tím, že se nikdy sexuálního ani jiného násilí na zmíněných ženách nedopustil. Vidím tu ale mnoho případů psychické manipulace a překračování hranic,“ uvedla Gřivnová. 

27. dubna 2023 16:30 Čas čtení 5:57 „Před rokem jsem se pokusil o sebevraždu. Je to bezmoc.“ Soud s Ferim pokračuje, líčení se odročuje na konec července „Před rokem jsem se pokusil o sebevraždu. Je to bezmoc.“ Soud s Ferim pokračuje, líčení se odročuje na konec července

Popisovala pak jednotlivé body u každého ze tří skutků. „Obžalovaný se obhajuje ve smyslu jakési dokonalé oběti, kdy se měla poškozená bránit, pokud nechtěla, aby k něčemu došlo. Argument, že oběť dělala thaibox je tedy bezvýznamný,“ říká státní zástupkyně ve vztahu k pokusu o znásilnění z roku 2016. 


Zástupkyně pak také uvedla, že podle soudních posudků nemá ani jedna z poškozených sklony k chronické lhavosti, fabulacím nebo reálné motivy ke křivé obhajobě. „Jediný benefit z tohoto řízení, který pro poškozené vidím, by mohla být emoční úleva,“ uvedla Gřivnová.


Během celé řeči, která trvala dvě hodiny, Feri působil nezaujatě, mnoho chvil strávil scrollováním a psaním na telefonu. 


„Jediné, co u Feriho shledávám jako polehčující okolnost, je fakt, že ještě nebyl trestně stíhaný. Potěžkávající je, že činů bylo více, nikdy se nedoznal, neučinil omluvu ani sebereflexi, svého chování nelituje. Navrhuji obžalovanému uložit nepodmíněný trest ve výši kolem tří let,“ ukončila státní zástupkyně svou závěrečnou řeč.

Vyhrožování i narušená psychika


Na řadu se závěrečnou řečí pak přichází zmocněnkyně obětí Adéla Hořejší. „Sexualitu si pro svou významnost a křehkost přejeme otevírat jen v našem soukromí,“ zahájila svou řeč.


„Šlo o mladé, inteligentní ženy na prahu dospělosti. Měly velký potenciál a znásilnění jim vytvořilo překážky na celý život,“ uvedla.


V závěrečné řeči se hodně zaměřovala na zkušenosti a poznatky jednotlivých poškozených. „Obžalovaný o ženách nepřemýšlí jako o lidských bytostech a jen je používá pro své potřeby. Jednou z věcí je jeho až nezaujatá rutina, s jakou znásilnění probíhala. To je velmi nebezpečný jev. Jeho životní styl je doprovázený obtěžováním a násilím na ženách,“ říká s tím, že právě tyto rysy popisovaly její klientky, které podle vlastních slov „strašně moc ztratily“. 


Uvedla také, že na jednu z obětí měl Feri v roce 2020 údajně tlačit s tím, aby nenahlašovala, co se mezi nimi stalo, jelikož se v té době začal obávat, že by se jeho činy mohly dostat na veřejnost. Ve stejné době pak měl kontaktovat i další z obětí. Obě dívky se v té době neznaly a v podobné době měly nezávisle na sobě obdržet stejný telefonát. 


„Vyhrožoval jim žalobou a tím, že na ně využije svůj mediální vliv,“ uvedla Hořejší. „Mediálně pak dával dojem, že si ženy vše vymyslely, manipuloval s nimi, řekl jména dvou žen a napadl je tak v přímém přenosu. Dopady na všech mých osm klientek byly opravdu citelné,“ řekla Hořejší. Feri se během její řeči často letmo pousmál. 

Obhájkyně z procesu viní média


Po závěrečné řeči Hořejší přišla na řadu obědová pauza následovaná závěrečnou řečí Feriho obhájkyně Zuzany Smítkové. 


„Soudní řízení spustila mediální štvanice několika novinářů. Články podněcovaly ženy, aby se nebály nahlašovat Feriho chování. A to v době předvolební kampaně, kdy se očekával úspěch obžalovaného, což není náhoda,“ řekla v závěrečné řeči.


„Podle zmocněnkyně nebyla jediná motivace ke křivému obvinění. S tím se neztotožňuji,“ dodává. „Mohlo jít o snahu se zviditelnit a ospravedlnit své selhání nebo získat pozornost svých blízkých. Také mohla být motivace zištná. Nelze vyloučit ani snahu o poškození obžalovaného, třeba za nedostatek pozornosti z jeho strany,“ doplnila.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený REFRESHER News CZ (@refreshernews.cz)


Kritizovala i společné zastoupení všech poškozených stejnou zmocněnkyní, protože se prý takto mohou snadněji navzájem podporovat a utvrzovat. 


„Není ani vyloučené, že se poškozené pasovaly do role nepravých obětí, aby si ospravedlnily své chování,“ doplňuje. „Jedna z obětí se i svěřila, že je jí líto, že do řízení šla. Myslím a doufám, že se v nich třeba hnulo svědomí a dochází jim, že jediná pravá oběť je zde obžalovaný, kterého situace dohnala až k pokusu o sebevraždu. Byla mu zničena čest a politická kariéra,“ říká.


„Bylo zjištěné, že obžalovaný netrpí sexuální deviací ani frustrací. Nemá ani žádnou psychiatrickou poruchu,“ říká s odkazem na psychologické a psychiatrické posudky soudních znalců. 


„Podle obhajoby jsou příběhy, které tu řešíme, z velké části zkreslené a mají na ně velký vliv média a také kolaborativní storytelling, kde si oběti navzájem říkají věci a příběhy si dotváří,“ říká obhájkyně.


„Toto řízení se nemůže stát nebezpečným precedentem, kdy někoho křivě obviníte ze znásilnění,“ říká. 

Nemám parafilii

Ke slovu se pak dostal i Feri. „Doufal jsem, že po tak dlouhotrvajícím přípravném řízení a soudním líčení se vyvarujeme těch mnoha nesrovnalostí ve výpovědích,“ započal svou řeč. 


„Mluví se o tom, že mi šlo jen o mé vlastní uspokojení. Jak by ale člověk jako já, u kterého se nezjistila žádná parafilie, měl potěšení z toho, že by uspokojoval dívku, která byla pod vlivem nějaké látky a nespolupracovala, to fakticky nedává smysl,“ uvedl Feri.


„Zmocněnkyně říká, že tvrdím, že já si něco nepamatuju a je to v pořádku, ale když to řeknou poškozené, tak jsou pro mě nevěrohodné. Musíme si ale uvědomit tu situaci. Pro ně mělo jít o nějakou zásadní událost. Já si ale na nic nepamatuju, protože to pro mě byl jeden náhodný večer před mnoha lety,“ vysvětloval.


„Když někdo říká, že má mezery v paměti, nemusí hned znamenat, že to tak opravdu je,“ dodal.

V závěrečné řeči Feri také zmiňuje, že mu přijde od státní zástupkyně a zmocněnkyně nepřípustné, že ho kritizují za to, že některé z přeživších stále sleduje na sociálních sítích a jako důkazní materiál používá příspěvky, které publikují. „Jako bych se nemohl bránit po tom, co jsem byl dva roky vláčen po médiích. To je šílené,“ řekl Feri a vyžádal si pětiminutovou pauzu. 


„Opakovaně tu zaznělo, že jsem neprojevil žádnou sebereflexi. Ale já se nemůžu omlouvat za to, co se nestalo,“ řekl. „Stálo mě to destrukci osobního a pracovního života a života jako takového. To, že jsem si život chtěl vzít, byla právě odpověď na toto řízení.“ 


„Představte si, že vám někdo sebere dva a půl roku života a stojí to na třech nepodložených příbězích. Bojím se o svou svobodu a budoucí život,“ pokračuje. 


„Mám to i jednodušší než oběti, protože mluvím o skutečném zážitku a nemusím si úzkostlivě pamatovat každý detail. Když člověk říká pravdu, nemusí se strachovat, že změní při vyprávění děj, nemusí instruovat svědky ani se radit s právníky,“ říká. 

Kategorické odmítnutí viny

„Obvinění ze znásilnění je jedno z nejtěžších, špatně se proti němu brání a ničí vám život. Během řízení jsem měl několikrát pocit, že dívky velmi překvapilo, že jsem stále měl k dispozici fotky a konverzace. Bez toho by jen těžko šla stavět po třeba osmi letech obhajoba,“ dodal Feri a vyzval lidi, aby si ukládali fotky a konverzace, protože neví, kdy se jim to bude v budoucnu hodit.


Soudkyně po vyslechnutí závěrečných řečí uvedla, že pokračování bude ve čtvrtek, kdy by mohl padnout rozsudek. Po skončení Feri před síní ještě krátce mluvil s novináři. 


„Nebojím se, je jisté, že po tom, co jsem zde řekl, musí být všem jasné, že jsem nevinný,“ odpověděl na otázku, zda si myslí, že skončí za mřížemi.


Gřivnová si ale stojí za svým návrhem trestu. „Já si myslím, že trest v odnětí svobody na tři roky je zcela adekvátní,“ řekla státní zástupkyně.

Domů
Sdílet
Diskuse