Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
21. září 2023 v 11:00
Čas čtení 3:38

Redefinice znásilnění: Návrh ministerstva zhorší situaci obětem, vyplývá to z odborné analýzy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Redefinice znásilnění: Návrh ministerstva zhorší situaci obětem, vyplývá to z odborné analýzy
Zdroj: Pexels/Anete Lusina/volně k užití

Dlouho očekávaný návrh novelizace zákoníku týkajícího se znásilnění je podle odborníků zklamáním a v mnoha případech je ještě horší než ten, který máme nyní.

Spolky Konsent a Amnesty International si nechaly vypracovat odbornou právní analýzu, ze které vyplývá, že se ministerstvo spravedlnosti svou snahou o pomoc obětem znásilnění trefuje vedle. „Už jsme se nějak posunuli k tomu, že společnost i ministerstvo vnímají shodu na tom, že znásilnění se neodehrává jen tehdy, když je přítomno násilí,“ řekla ve středu na tiskové konferenci Irena Hůlová z Amnesty. Dle ní i ředitelky Konsentu Johanny Nejedlové je to však minimum, u kterého to končí. 

8. srpna 2023 v 15:25 Čas čtení 2:00 Šéf policie Vondrášek se po výrocích o sexuálním násilí ohání statistikami. Nejsou vypovídající, říká advokát Šéf policie Vondrášek se po výrocích o sexuálním násilí ohání statistikami. Nejsou vypovídající, říká advokát

V současné době definují soudy znásilnění jen v případech, kdy je pohlavní styk vynucený silou. Nová definice znásilnění sice počítá s verbálním i neverbálním nesouhlasem, je ale stále problematická v mnoha jiných bodech a mimo jiné také v jednom z nejzásadnějších problémů tématu, kterými je velmi rozšířená reakce na stres – zamrznutí. Tedy moment, kdy oběť nemůže projevit ani verbální či neverbální nesouhlas. 

Zamrznutí není porucha

Až 70 % obětí popisuje zamrznutí, tedy neschopnost reakce při plném vědomí. Ta je v současné chvíli definována pomocí výrazu disociativní porucha, to je ale dle odborníků problém, s jehož změnou ani novela nepočítá. Je to problematické především proto, že používaný termín vyvolává dojem, že oběť měla duševní poruchu, z čehož plyne, že o tom, zda „porucha“ byla, či nebyla přítomná, mají rozhodovat znalci. 

násilí
Zdroj: Pexels/volně k užití


„Ten fenomén ale neznamená duševní poruchu, jde o normální chování na nenormální situaci. Je to přechodná a epizodická záležitost, která je vyvolána jednáním pachatele. Pokud ale bude v zákoně napsáno, že bezbrannost souvisí s disociativní poruchou, dostaneme se do slovníku psychopatologie, která patří do rukou znalců. Řízení se prodlouží a prodraží a soudy budou rozhodovat znalci a nelze vyloučit, že bude docházet k souboji znalců. Pachatel si zvolí svého znalce a budeme se ‚proznalcovávat‘ až do vysokých pater,“ říká soudní znalkyně Ludmila Čírtková. Pojem by se tak dle ní měl nahradit výrazem ​​„silný ochromující stres“.

25. července 2024 v 7:00 Čas čtení 5:15 Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda

Čírtková nečitelnost pojmu dokládá také tím, že se řešení na institucionální úrovni ještě stále mnohdy řeší postaru, nový výraz tak může být matoucí. „Orgány činné v trestním řízení, pokud jde o oběti sexuálního a domácího násilí, se řídí old schoolem. To znamená, že pokud u znásilnění chybí násilí, bylo to špatné rande, a pokud chybí u domácího násilí, jde o normální hádky,“ dodává soudní znalkyně.

Problém není jen ve špatně definovaném zamrznutí

Jelikož novela není založena na souhlasu, existují také situace, kdy pachatel zneužije bezbrannosti oběti, které jsou v novém návrhu nedostatečně ošetřeny. A například znásilnění v případě, kdy je oběť pod vlivem alkoholu či drog a nemůže reagovat, by stejně jako dnes nejspíše „propadlo“ do odložených případů. 

8. srpna 2023 v 11:20 Čas čtení 3:13 Šéf policie Vondrášek mě bullshitem o vymyšlených znásilněních vůbec nepřekvapil Šéf policie Vondrášek mě bullshitem o vymyšlených znásilněních vůbec nepřekvapil

„Bezbrannost pod vlivem látek je dnes jednoznačná jen v případě, že je kvůli nim oběť v kómatu či hlubokém spánku. V ostatních případech se na to pohlíží, jako že když v kómatu nebyla pořád, měla možnost nějak reagovat,“ říká právník a autor analýzy Daniel Bartoň. 


Takové pohlížení na situaci ale vůbec neodpovídá realitě. Mezi střízlivostí a kómatem je dlouhá škála zdrogování či stavů opilosti, na které se oběť může nacházet a být přitom kvůli tomu bezbranná. I přesto, že je to jedna z častých situací, za kterých dochází k útoku, si s tím zákonodárci hlavu nedělají. 


Dalším velkým problémem redefinice z pera ministerstva je vymazání okolnosti, kdy dojde k omezení schopnosti projevit vůli a klást odpor a tím nemožnosti vnímat jednání pachatele jako nepřípustné. To přitom ve stávající definici je. V praxi to může být například situace, kdy je pacientce při vaginálním vyšetření na gynekologickém křesle gynekologem bez jejího souhlasu zasunut penis do pochvy.  

ODS a KDU-ČSL novelu neracionálně blokují 

Ministerstvo spravedlnosti vedené Pavlem Blažkem (ODS) dle odborníků v současné chvíli pravděpodobně vůbec netuší, jaké můžou mít jeho návrhy dopady. Žádné studie ani analýzy si ke svým rozhodnutím nezajistilo. 

Pavel Blažek
Zdroj: Úrad vlády ČR


„My jsme chtěli novelu založenou na souhlasu. To bylo i zadání, které dostalo ministerstvo spravedlnosti od podvýboru pro domácí násilí. Aby udělalo dvě varianty – jednu definici založenou na souhlasu a jednu na jednání proti vůli. Ministerstvo to vůbec nesplnilo a ani si nevypracovalo analýzu dopadů,“ říká Irena Hůlová.


To, jak návrh novely vypadá nyní, je za oba spolky a nespočet odborníků nevhodné. „Řídíme se pokyny odborníků, kteří nám říkají, že to povede ke zhoršení stavu,“ říká Hůlová. 

Nejhůře se podle obou spolků o věci vyjednává s ODS, která má ministerstvo, a tedy i novelu v gesci. Konsentu ani Amnesty se však nikdy na nic nezeptala, obě jsou to přitom organizace, které mají problematiku v Česku zmapovanou nejlépe. Organizace jsou tak místo přímé spolupráce odkázány na partnerství s podvýborem pro problematiku domácího a sexuálního násilí, který naštěstí funguje dobře. 

26. července 2023 v 16:34 Čas čtení 1:43 Istanbulská úmluva to má nahnuté. Senátní výbor ji doporučil neratifikovat, podle něj jde o „ideologický dokument“ Istanbulská úmluva to má nahnuté. Senátní výbor ji doporučil neratifikovat, podle něj jde o „ideologický dokument“

„Ty informace, co my máme, jsou, že především ODS a nějaká část KDU-ČSL nechce, aby k té změně znásilnění došlo. Tak vymýšlí všemožné způsoby, aby nebyla. Nejsem si jistá, že je ten návrh tak chybný náhodou,“ říká Johanna Nejedlová. Podle Hůlové se v důvodech, proč tomu tak je, těžko hledá nějaké racio, stejně jako je tomu s bojkotem ratifikace istanbulské úmluvy ze stejných partají. 


„Dvanáct připomínkových míst dává k novele připomínky, čímž říká, že v novele shledává nedostatky, které je potřeba opravit. Také paní zmocněnkyně říká, aby byla definice založená na souhlasu. Teď čekáme na to, jak se s tím ministerstvo vypořádá. Oni mají povinnost to adresovat. Pokud to ale zůstane v současné formě, budeme požadovat, aby vláda a zákonodárci odstranili ty požadované věci,“ uzavírá Hůlová.

 
Domů
Sdílet
Diskuse