Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Karolína Fejtová
5. listopadu 2023 17:42
Čas čtení 0:50

Čeští občané v Pásmu Gazy žádají o evakuaci. Ministerstvo je s nimi v kontaktu, uvedl Lipavský

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Čeští občané v Pásmu Gazy žádají o evakuaci. Ministerstvo je s nimi v kontaktu, uvedl Lipavský
Zdroj: TASR

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) v diskusním pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct uvedl, že je ve spojení s 11 lidmi, kteří chtějí být evakuováni z Pásma Gazy.

U osmi z nich je jasné, že mají české občanství, u ostatních se ještě čeká na podrobnosti. Aby lidé mohli být z Pásma Gazy evakuováni, musí mít souhlas sousedního Egypta. Ten zatím obdrželi pouze čtyři z nich. Za poslední čtyři dny válečné území podle agentur opustilo asi 1100 lidí.

5. listopadu 2023 11:27 Čas čtení 1:05 Předpověď počasí: V Česku se ochladí a bude i sněžit. Podívej se, jaký týden nás čeká Předpověď počasí: V Česku se ochladí a bude i sněžit. Podívej se, jaký týden nás čeká

Ministr zahraničních věcí se na Nově dále vyjádřil k rezoluci OSN, jejímž hlavním bodem byl požadavek okamžitého humanitárního příměří mezi Izraelem a hnutím Hamás. Nechal se slyšet, že Česko stojí za Izraelem. Na platformu X později napsal: „Valné shromáždění OSN nebylo schopné schválit větu, ze Hamás je teroristická organizace. A to byl ten důvod, proč jsem rozhodl, že Česko bude proti rezoluci.“

Poté, co Česko hlasovalo proti rezoluci, se strhla lavina diskusí. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) poté, co proti rezoluci hlasovalo jen 14 zemí, dokonce veřejně vyzvala k vystoupení Česka z OSN. Zbytek vlády i opozice jsou však proti. Politici a političky její výrok kritizovali s tím, že vystoupení není řešení.

Domů
Sdílet
Diskuse