Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
29. října 2023 16:04
Čas čtení 1:35

„Odchod z OSN není řešení.“ Politici a političky kritizují výrok Černochové

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Odchod z OSN není řešení.“ Politici a političky kritizují výrok Černochové
Zdroj: Refresher

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v sobotu večer na platformě X zveřejnila příspěvek, ve kterém vyzvala k vystoupení Česka z OSN. Její výrok byl reakcí na hlasování o rezoluci vyzývající k humanitárnímu příměří ve válce mezi Izraelem a Hamásem.

Česká republika jako jedna ze 14 zemí OSN rezoluci nepodpořila. O vyjádření ministryně obrany a rezoluci samotné jsme více psali zde. K jejímu výroku se vyjádřili jak vládní, tak opoziční politici.

29. října 2023 8:52 Čas čtení 1:13 Jana Černochová vyzvala k vystoupení Česka z OSN. Stydím se za organizaci, která fandí teroristům, prohlásila Jana Černochová vyzvala k vystoupení Česka z OSN. Stydím se za organizaci, která fandí teroristům, prohlásila

Reakce vlády

Předseda vlády a ODS Petr Fiala Deníku N napsal: „Chápu rozhořčení paní ministryně nad rezolucí OSN, která neodsoudila terorismus Hamásu v Izraeli. Česko společně např. s USA nebo Rakouskem hlasovalo v souladu s tím, co dlouhodobě zastáváme. V OSN budeme nadále prosazovat naše postoje a přesvědčovat o jejich správnosti další státy.“ Právě USA a Rakousko společně například s Chorvatskem, Maďarskem a Izraelem hlasovali proti přijetí rezoluce.

Ministr pro místní rozvoj a předseda České pirátské strany Ivan Bartoš text Černochové odmítá. „Charta OSN a mezinárodní řád z ní odvozený je doslova štítem české státní nezávislosti a suverenity,“ napsal na platformě X.

Ministr vnitra a předseda hnutí Starostové a nezávislí Vít Rakušan dle svých slov frustraci Černochové z fungování OSN chápe, odchod podle něj ale není řešením. K diskusi o reformě OSN, o které Černochová sama již několikrát mluvila, se vyjádřil pozitivně.

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský v Otázkách Václava Moravce řekl, že nepočítá s tím, že by se vláda vystoupením Česka z OSN v budoucnu zabývala. Sám Lipavský kandiduje do Rady bezpečnosti.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Předsedkyně sněmovny a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se k rezoluci vyjádřila v televizi Nova. „Myslím, že máme spíše vystupovat proti takovýmto rezolucím. Často jsou přijímány věci, které nejsou v souladu s českou politikou,“ cituje Adamovou Česká televize.

Reakce opozice

Podle Andreje Babiše sice OSN neplní svou funkci, odcházet z ní ale není potřeba. Bývalá ministryně financí Alena Schillerová s šéfem ANO souhlasí. „Československo bylo jednou ze zakládajících zemí a ani Izrael nevolá po vystoupení z OSN. Bojujme proti této rezoluci, ale nevystupujme z OSN,“ poznamenala v pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct.

Domů
Sdílet
Diskuse