Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
17. listopadu 2023 10:01
Čas čtení 0:32

Vyšetřování Babišovy kauzy ve Francii se posunulo. Tamní prokuratura žádá Česko o pomoc

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš je ve Francii vyšetřován kvůli podezření z praní špinavých peněz a daňových úniků, které se týkají nákupu tamních nemovitostí.

V kauze mělo podle zjištění Deníku N dojít k zásadnímu posunu. Francouzské úřady požádaly českou justici o pomoc při vyšetřování případu. Ta má na základě jejich požadavku provést vyšetřovací úkony spadající do jejích pravomocí. Francouzi nyní prošetřují okolnosti, na jejichž základě Babiš před lety zakoupil vilu a pozemky ve městě Mougins na jihu země.

Kauzu odstartoval únik informací z Pandora Papers v roce 2021, podle kterých měl expremiér vilu zakoupit na základě tajných půjček přes řetězec offshorových společností sídlících v Monaku a na Britských Panenských ostrovech.

15. listopadu 2023 16:11 Čas čtení 0:53 Vrchní soud zrušil zprošťující rozsudek nad Babišem v kauze Čapí hnízdo  Vrchní soud zrušil zprošťující rozsudek nad Babišem v kauze Čapí hnízdo

Expremiér nezažívá svůj nejlepší týden. Jenom před pár dny Vrchní soud v Praze zrušil zprošťující rozsudek v kauze Čapí hnízdo kvůli nedostatečně a pochybně provedeným důkazům. Věc se nyní podle české justice vrátila k Městskému soudu v Praze, který bude znovu rozhodovat. Žalobce původně Babišovi navrhoval tři roky vězení s podmínečným odkladem.

Andrej Babiš.
Andrej Babiš. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domů
Sdílet
Diskuse