Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
15. listopadu 2023 16:11
Čas čtení 0:53

Vrchní soud zrušil zprošťující rozsudek nad Babišem v kauze Čapí hnízdo

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
 Vrchní soud zrušil zprošťující rozsudek nad Babišem v kauze Čapí hnízdo
Zdroj: TASR/AP Bundas Engler

Vrchní soud v Praze podle informací serveru Česká justice zrušil rozhodnutí Městského soudu v Praze v kauze Čapí hnízdo kvůli nedostatečně a pochybně provedeným důkazům.

„Nalézací soud některé důkazy pominul, k hodnocení jiných přistoupil selektivně a nepodrobil je komplexnímu hodnocení, což vedlo až k hypotetickým a tendenčním závěrům,“ uvedl web Česká justice, který má usnesení k dispozici.

Obžalovanými z dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo jsou expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. Ta je viněna přímo z dotačního podvodu, Andrej Babiš poté z pomoci k jeho zprostředkování. O zrušení zprošťujícího rozsudku, který padl v lednu a o němž jsme psali zde, žádal žalobce. 

9. ledna 2023 9:21 Čas čtení 0:45 Padl rozsudek v kauze Čapí hnízdo Padl rozsudek v kauze Čapí hnízdo

Hlavní problém vidí odvolací soud v hodnocení důkazů. Je toho názoru, že Městský soud v Praze hodnotil důkazy de facto z pohledu jejich možného vysvětlení v rámci obžalovanými prezentované obhajoby, ale vždy jednotlivě, a nezvažoval tedy jejich ucelené řetězce.

„V každém případě má Vrchní soud v Praze zásadní výhrady k přístupu nalézacího soudu k analýze a zpracování důkazů, když přístup soudu vyznívá tendenčně, značně selektivně a tím nepřesvědčivě, neboť nalézací soud celou řadu důkazů naprosto pominul, zabýval se pouze velmi úzce vymezenou částí událostí, aniž by je zasadil do celkového kontextu vývoje projektu rekonstrukce usedlosti Semtín a vybudování Farmy Čapí hnízdo od počátku tohoto procesu až do jeho samého naplnění,“ stojí dále v usnesení. 

Věc se nyní podle České justice vrátila k Městskému soudu v Praze, který bude znovu rozhodovat. Žalobce původně Babišovi navrhoval tři roky vězení s podmínečným odkladem.

Domů
Sdílet
Diskuse