Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ondřej Mrázek
24. listopadu 2023 12:30
Čas čtení 1:13

MAPA: Stávkujících škol v Česku je už tolik, že strhly mapy na Googlu. Je mezi nimi i tvoje?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
MAPA: Stávkujících škol v Česku je už tolik, že strhly mapy na Googlu. Je mezi nimi i tvoje?
Zdroj: Učitelská platforma

V pondělí 27. listopadu proběhne výstražná stávka vyhlášená školskými odbory. Zapojených škol už je tolik, že kvůli náporu přestala fungovat mapa.

Důvodem plánované stávky jsou chystané škrty ve školství, které podle odborů ohrožují kvalitu českého vzdělávání. Téma pochopitelně budí ve společnosti emoce, z rostoucího počtu zapojených škol je ovšem patrné, že se současnou situací nesouhlasí čím dál větší počet kantorů.

Web Učitelská platforma, který zveřejňuje mapu stávkujících škol, tak v pátek ráno ohlásil, že mapa zobrazující všechny stávkující školy se přestala kvůli náporu aktualizovat. „Google Mapy nejsou stavěné na stávku českých škol – takže odmítly už další školy zobrazovat. Už jsme jim domluvili, ale aktualizace bude ještě nabíhat cca do deseti hodin. Vaše Učitelská platforma, aktuálně mapově-stávkový správce,“ napsal server.

22. listopadu 2023 12:14 Čas čtení 1:51 Stávka škol 2023: Shrnujeme nejčastější dotazy k plánovaným protestům Stávka škol 2023: Shrnujeme nejčastější dotazy k plánovaným protestům

Podle údajů školských odborů ze čtvrtečního odpoledne se do pondělní výstražné stávky zapojí přes 60 procent základních, středních i mateřských škol v Česku. Míra zapojení pak bude různá. Některé školy budou zcela zavřené, jiné naopak zavedou omezený provoz.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ke stávce na Twitteru napsal: „Systém školství je v současné podobě neufinancovatelný – až 20 % 🇨🇿 škol má méně než 40 žáků. Počet míst ve školství za čtyři roky vzrostl o 20 % ve srovnání se 7,5% nárůstem počtu žáků. Na středních školách máme jednoho pedagoga na deset žáků ve srovnání se 12 v 🇩🇪 a s 16 v 🇳🇱. Pokud bychom se dostali na úroveň Německa, platy ve školství by vzrostly o pětinu. Řešení existují, nejen bezhlavé přilívání peněz na dluh. Odbory ale musí chtít jednat a kompromisní řešení hledat, ne stávkovat.“

V dohledné době tak nevypadá, že by se odbory a současná vláda dokázaly shodnout na společném řešení školství. Jak ale zřejmě ukáže pondělí stávka, dříve nebo později se něco bude muset změnit.

Domů
Sdílet
Diskuse