Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká
22. listopadu 2023 12:14
Čas čtení 1:51

Stávka škol 2023: Shrnujeme nejčastější dotazy k plánovaným protestům

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Stávka škol 2023: Shrnujeme nejčastější dotazy k plánovaným protestům
Zdroj: Pexels/Pixabay

V pondělí 27. listopadu se chystá výstražná stávka mateřských, základních a středních škol vyhlášená školskými odbory. Důvodem jsou plánované škrty ve školství, které podle odborů ohrožují kvalitu českého vzdělávání.

Školské odbory na sociální síti X uvedly, že hlavním důvodem stávky jsou škrty pro školníky, kuchařky a jiné provozní pracovníky v rozpočtu na rok 2024. „Konkrétní podobu řeší předsedové stávkových výborů ve školách,“ stojí v příspěvku. 


„Chceme zabránit dalšímu snižování výdajů ve školství, které by nesporně negativně ovlivnilo kvalitu vzdělávání. Nedostatek finančních prostředků ve školách by způsobil výrazný pokles počtu hodin věnovaných výuce, omezení možnosti školy dělit třídy na skupiny, ve kterých je vzdělávání efektivnější, zvyšování počtu žáků ve třídách, omezování volitelných předmětů, ohrožení existence malotřídek,“ vysvětlují odbory.

21. listopadu 2023 11:57 Čas čtení 0:58 Mapa škol zapojených do stávky se zaplňuje. Najdeš tam i tu svoji? Mapa škol zapojených do stávky se zaplňuje. Najdeš tam i tu svoji?

„Naším cílem je také zajistit, aby platy nepedagogických pracovníků a ostatních pedagogů v roce 2024 neklesly; aby z prostředků na platy nebyly uhrazovány dávky v nemoci,“ dodávají.

Kolem stávky je ale mnoho nejasností a prezident spolku Pedagogická komora Radek Sárközi proto odpověděl na řadu zásadních dotazů, které se kolem celé akce objevují. Všechny dotazy najdeš na stránkách Pedagogické komory, shrnujeme pro tebe ty nejdůležitější:

  • Musí si stávkující sám uhradit sociální a zdravotní pojištění?

Nemusí, zdravotní a sociální pojištění hradí zaměstnavatel jako obvykle. Vypočítává se z celkového platu za celý listopad, nikoliv po jednotlivých dnech.

  • Budou muset stávkující uhradit škodu, která vznikne rodičům dětí kvůli stávce, protože nebudou moci jít do práce?

Nebudou, to by musel soud označit celou stávku za nezákonnou… Taková možnost ovšem nemůže nastat, protože stávku vyhlásily školské odbory v souladu s Listinou základních práv a svobod a další platnou legislativou.

  • Mají rodiče dětí nárok na ošetřovné, když bude škola uzavřena z důvodu stávky?

„Nárok na ošetřovné je v právní úpravě spojen s nepředvídanou událostí. Plánovaná stávka, prázdniny nebo ředitelské volno takovou událostí nejsou, a proto nárok na ošetřovné z těchto důvodů nevzniká,“ uvedla pro Pedagogickou komoru Česká správa sociálního zabezpečení.

  • Musím být v době stávky přítomen*přítomna na svém pracovišti?

Účast ve stávce je omluvenou nepřítomností na pracovišti. Stávkující tudíž nepracuje, a to ani ve škole, ani doma. Ředitel školy nemůže stávkujícímu zaměstnanci zadat práci na doma, natož ho nutit přijít do práce. Pokud se chtějí stávkující sejít, mohou se s kolegy setkat mimo pracoviště. Pokud budete v pondělí pracovat, tak nestávkujete.

  • Mohu stávku jen podpořit?

Jiné formy zapojení do stávky jsou určeny výhradně pro zaměstnance v zařízeních a provozech, kde nelze přerušit práci. Jsou to například dětské domovy, diagnostické ústavy apod. Zde mohou zaměstnanci stávku jen viditelnou formou podpořit. Ve školách je ovšem třeba přímo stávkovat – tedy v daný den nepracovat, tam pouhá viditelná podpora nemá význam. Určitě je ale důležité zároveň nějakým způsobem viditelně stávku podpořit. Jak přesně, to by vám měl sdělit pracovník školských odborů, které stávku organizují.

Domů
Sdílet
Diskuse