Pracovníci hygienických stanic v Jihomoravském kraji jednou za tři roky kontrolují 1400 školních jídelen. Letos sledovali nejen teplotu a způsob skladování jídla, jak je tomu zvykem, ale i množství soli v podávaných jídlech.
Až přes 20 procent vydávaných obědů je přesolených. Hygienici se zaměřili nejen na splnění norem soli v jídlech, ale také na to, zda množství odpovídá doporučení Světové zdravotnické organizace.
Podle ní má dospělý člověk konzumovat pět gramů soli denně ve všech jídlech dohromady. U dětí to závisí na jejich výdeji energie, má to však být menší množství.
„Budeme se snažit solit méně, i když jsme prošli víceméně dobře,“ sdělila vedoucí krumlovské jídelny Božena Čechová České televizi. To obecně doporučuje vedoucí oddělení hygieny dětí a mladistvých znojemského pracoviště krajské hygieny Dagmar Veverková.
Ta zároveň dodává, že by ke zlepšení mohlo pomoct také přidání čerstvých bylinek nebo jednodruhového koření.
– Při dlouhodobém zvýšeném příjmu soli se zvýší krevní tlak, srdce je přetížené a dochází k jeho poškození.
– Sůl zároveň zadržuje vodu a zvyšuje objem tekutiny v organismu, tím dochází k nadměrnému zatížení ledvin.
– Některé bolesti hlavy mají rovněž souvislost s přemírou soli, opět to může být způsobeno krevním tlakem.