Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
2. prosince 2023 v 13:13
Čas čtení 0:49

Po více než 80 letech byl objeven savec, kterého veřejnost považovala za vyhynulého

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Po více než 80 letech byl objeven savec, kterého veřejnost považovala za vyhynulého
Zdroj: Getty Images

Vědci ho našli na pláži v Port Nollothu v Jihoafrické republice. Wintonův zlatokrt byl považován za vyhynulého, protože nebyl spatřen více než 80 let.

Wintonův zlatokrt je zajímavý svou zlatavě třpytivou srstí a schopností téměř „plavat“ v písečných dunách. Díky tomu si v podzemí, kde žije, nevytváří běžné tunely, a proto je o to těžší ho odhalit. Tento zlatokrt je slepý a spoléhá na svůj citlivý sluch. Na seznamu ztracených druhů sestaveném celosvětovou skupinou na ochranu přírody Re:wild se objevil mezi nejhledanějšími.

1. prosince 2023 v 15:11 Čas čtení 0:34 Na obloze se objevil tajemný druh polární záře. Stojí za ním Elon Musk Na obloze se objevil tajemný druh polární záře. Stojí za ním Elon Musk

„Po více než dvou letech pátrání se našim partnerům z Endangered Wildlife Trust podařilo najít Wintonova zlatokrta, jehož výskyt nebyl potvrzen od roku 1936,“ uvedl Re:wild na platformě X. Na jeho nálezu se podíleli i výzkumníci z Pretorijské univerzity.

Průběh nálezu

V roce 2021 našel pes vycvičený k vyčmuchávání zlatokrtů stopy po zlatokrtových tunelech a následně vědci objevili i samotného živočicha. Vzhledem k tomu, že ale existují dvě desítky jemu podobných druhů, trvalo nějakou dobu, než dokázali tento konkrétní pomocí DNA potvrdit. Až loni jim totiž jihoafrické muzeum poskytlo starší vzorek DNA Wintonova zlatokrta. Poté, co vědci vzorky porovnali, zjistili, že drobný savec je skutečně tím, za koho ho považovali.

Domů
Sdílet
Diskuse