Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
8. prosince 2023 v 8:43
Čas čtení 0:40

Ruská rozvědka se nabourala do soukromých zpráv nejvlivnějších britských politiků. Co hledala?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ruská rozvědka se nabourala do soukromých zpráv nejvlivnějších britských politiků. Co hledala?
Zdroj: TASR/AP Sergei Bobylev

Za útoky stojí skupina Star Blizzard, která spadá pod ruskou Federální bezpečnostní službu.

Ruská Federální bezpečnostní služba (FSB) se nabourala do soukromých rozhovorů vysoce postavených britských politiků a státních úředníků. Leo Docherty, náměstek ministra zahraničí pro Evropu, to řekl poslancům.

7. prosince 2023 v 14:29 Čas čtení 0:41 Lidé oznámkovali Petra Pavla v roli prezidenta, vede si lépe než Miloš Zeman Lidé oznámkovali Petra Pavla v roli prezidenta, vede si lépe než Miloš Zeman

Podle Dochertyho se FSB zaměřila na členy Sněmovny lordů, státní úředníky, novináře a zaměstnance neziskových organizací. Chtěla tyto informace využít k ovlivnění britské politiky. Ministerstvo zahraničí si proto již předvolalo ruského velvyslance ve Spojeném království.

Ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení uvedlo, že za útoky stojí skupina Star Blizzard, kterou řídí oddělení FSB Centrum 18.

FSB se zaměřila na politiky z různých stran

Podle zprávy MZV se FSB zaměřila na poslance různých politických stran cílenými phishingovými útoky, které probíhaly nejméně od roku 2015. Kromě toho nelegálně získávala a zveřejňovala obchodní dohody mezi USA a Spojeným královstvím nebo dokumenty různých institucí. Cílem bylo podkopat subjekty, které hrají klíčovou roli při formování britské občanské společnosti, což se však podle MZV nepodařilo.

6. prosince 2023 v 12:56 Čas čtení 0:32 VIDEO: Kim Čong-un přesvědčoval Severokorejky, aby rodily více dětí. Tekly mu při tom slzy VIDEO: Kim Čong-un přesvědčoval Severokorejky, aby rodily více dětí. Tekly mu při tom slzy

Britská vláda uvalila sankce na dva členy skupiny Star Blizzard – zpravodajského důstojníka FSB Ruslana Alexandroviče Peretjatku a Andreje Stanislavoviče Korince, známého také jako Alexej Dogužev.

Domů
Sdílet
Diskuse