Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Samuel Valent TASR
18. prosince 2023 v 15:51
Čas čtení 0:42

FOTO: NASA zaznamenala nejsilnější sluneční erupci za poslední roky. Pro Zemi to může mít vážné důsledky

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

NASA zachytila sluneční erupci pomocí družice speciálně určené k pozorování Slunce, která se nachází na oběžné dráze Země.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ve čtvrtek zachytil nejsilnější sluneční erupci od roku 2017. V jejím důsledku zaznamenali dvouhodinové přerušení rádiového spojení ve Spojených státech a dalších zemích, kde bylo v té době denní světlo. Problémy se spojením měli například piloti letadel, uvedla agentura AP.

Tento takzvaný rádiový výbuch – což je jev, při kterém se uvolní obrovské množství energie v podobě rádiových vln – byl mimořádně silný a ovlivnil i vyšší rádiové frekvence na Zemi.

Vědci nyní zkoumají oblast Slunce v jeho severozápadní části, kde k erupci došlo. Zkoumají, zda koronální hmota vyvržená ze Slunce míří k Zemi. To by na Zemi vyvolalo geomagnetickou bouři, která by mohla v následujících dnech způsobit výpadky vysokofrekvenčních rádiových spojů, zejména ve vyšších zeměpisných šířkách. Lze také očekávat polární záři.

NASA zachytila sluneční erupci prostřednictvím družice speciálně určené k pozorování Slunce, která se nachází na vysoké oběžné dráze Země. Družice zaznamenala erupci v extrémním ultrafialovém poli záření.

Slunce se v současné době blíží k vrcholu svého cyklu, který trvá přibližně 11 let. Největší aktivitu na povrchu Slunce vědci očekávají v roce 2025.

Slnko, erupcia
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse