Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
20. prosince 2023 8:46
Čas čtení 0:48

Trump nemůže kandidovat na prezidenta v Coloradu, rozhodl soud

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Trump nemůže kandidovat na prezidenta v Coloradu, rozhodl soud
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Trump se tak stal vůbec prvním prezidentským kandidátem, kterého soud prohlásil za nezpůsobilého kandidovat do Bílého domu na základě zřídka používaného ustanovení americké ústavy.

Nejvyšší soud v americkém státě Colorado v úterý večer prohlásil, že bývalý americký prezident Donald Trump je podle ustanovení americké ústavy „nezpůsobilý“ kandidovat na prezidenta. Toto ustanovení zakazuje zastávat úřad úředníkům, kteří se zapojili do „vzpoury nebo povstání“, informují agentury AP a AFP. Jak dále upřesňuje agentura Reuters, rozhodnutí se vztahuje na republikánské primárky, které se budou konat 5. března.

20. prosince 2023 6:40 Čas čtení 1:20 Ovlivní El Niño počasí o Vánocích? Meteorologa jsme se zeptali, zda nás čekají bílé svátky Ovlivní El Niño počasí o Vánocích? Meteorologa jsme se zeptali, zda nás čekají bílé svátky

V bezprecedentním rozhodnutí soud většinou hlasů 4 : 3 diskvalifikoval Trumpa z možnosti ucházet se o prezidentský úřad kvůli jeho roli v útoku na Kapitol ze 6. ledna 2021. Trump se tak stal vůbec prvním prezidentským kandidátem, kterého soud na základě zřídka používaného ustanovení americké ústavy označil za nezpůsobilého ucházet se o Bílý dům.

Jak vysvětluje agentura Reuters, rozhodnutí se vztahuje pouze na březnové republikánské primárky, ale závěry soudu pravděpodobně ovlivní Trumpovo postavení v prezidentských volbách, které se budou konat 5. listopadu 2024.

21. března 2023 19:54 Čas čtení 1:15 Obrazem: Takto by proběhlo zatčení a věznění Donalda Trumpa podle umělé inteligence Obrazem: Takto by proběhlo zatčení a věznění Donalda Trumpa podle umělé inteligence

„Vzhledem k tomu, že je diskvalifikován, by bylo podle volebního zákona nezákonné, aby byl uveden jako kandidát na (republikánském) volebním lístku ve (státě) Colorado pro (republikánské) prezidentské primárky,“ uvedl coloradský soud.

Rozsudek je odložen do 4. ledna nebo do rozhodnutí Nejvyššího soudu USA. Trumpův tým již oznámil, že se hodlá proti rozhodnutí odvolat a požádat o pozastavení platnosti tohoto „chybného a nedemokratického“ rozhodnutí.

Domů
Sdílet
Diskuse