Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tereza Šnajdrová
20. prosince 2023 6:40
Čas čtení 1:20

Ovlivní El Niño počasí o Vánocích? Meteorologa jsme se zeptali, zda nás čekají bílé svátky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ovlivní El Niño počasí o Vánocích? Meteorologa jsme se zeptali, zda nás čekají bílé svátky
Zdroj: TASR /Jakub Kotian

Posledních pár let si o bílých Vánocích můžeme jenom nechat zdát. A jak tomu bude letos? Na to jsme se zeptali meteorologa Michala Žáka.

„Aktuálně to vypadá, že bílé Vánoce budou pouze na horách, zhruba od tisíce metrů. Níže sníh většinou roztaje nebo bude pršet,“ řekl pro Refresher. Prozradil i to, zda počasí v Česku stále ovlivňuje El Niño a jestli jsou Vánoce „na blátě“ nový trend, na který si budeme muset zvyknout. 

Bílé Vánoce budou. Ale ne všude

Podle meteorologa Michala Žáka bílé Vánoce budou, ale pouze na horách a ve vyšších oblastech.

„Přímo na Štědrý den to nyní vypadá na velkou oblačnost a občas déšť či přeháňky. Sněžit bude od tisíce, přechodně až od dvanácti set metrů. Teploty stoupnou na šest až deset stupňů. Bude i poměrně větrno. V noci na Boží hod klesnou teploty na tři až minus jeden stupeň a v pondělí se mírně ochladí zhruba na tři až sedm stupňů, současně hranice sněžení klesne na šest set, přechodně na čtyři sta metrů,“ sdělil Refresheru. 

Vánoce bez sněhu jsou normální

Meteorologa jsme se zeptali i na to, zda bude počasí na Vánoce ovlivněno jevem El Niño. „S ohledem na vzdálenost od Pacifiku jsou tyto vlivy na počasí v Česku v podstatě obtížně detekovatelné. Takže v zásadě ne,“ řekl. 

29. dubna 2024 12:00 Čas čtení 0:10 KVÍZ: Poznáš české ptáky podle fotky? Otestuj své znalosti KVÍZ: Poznáš české ptáky podle fotky? Otestuj své znalosti

Mnoho z nás žije s představou, že na Vánoce má sněžit, ale podle Žáka tomu tak není. Bílé Vánoce se prý v nížinách vyskytují dost vzácně, v podstatě jednou za šest až deset let. Naposledy jsme je mohli zažít v roce 2010.

„V současné době k tomu přispívá změna klimatu, kdy je při celkově vyšších teplotách náročnější, aby sněžilo i v nížinách. Současně je ale vhodné podotknout, že i v minulém století byly častěji Vánoce bez sněhu (což ale neznamená, že nemůže mrznout) než se sněhovou pokrývkou – tedy v nížinách. Na horách je situace příznivější a pravděpodobnost bílých Vánoc výrazně vyšší,“ dodal meteorolog. 

sníh
Zdroj: TASR/Roman Hanc
Domů
Sdílet
Diskuse