Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Vondráková
20. prosince 2023 10:08
Čas čtení 1:44

Zatmění Měsíce a superúplněk. Co všechno uvidíš na obloze v roce 2024?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zatmění Měsíce a superúplněk. Co všechno uvidíš na obloze v roce 2024?
Zdroj: Unsplash/Arthur Debons Guffroy

Příští rok bude nabitý vesmírnými událostmi. Především v druhé polovině roku budeme moci spatřit téměř všechny planety.

Detailní přehled astronomických jevů, které nás v roce 2024 čekají, vydala Česká astronomická společnost. Refresher ti přináší stručný souhrn.

Hned v lednu se tradičně ocitneme nejblíže Slunci, 2. ledna tak budeme o pět milionů kilometrů blíže než v červenci. Hned o dva dny později pak v pozdních ranních hodinách budeme moci spatřit roj meteorů. Šanci na spatření však budeme mít jen krátce a uvidíme jen malou část. V únoru se poté můžeme těšit na setkání planet s Měsícem. Měsíc, Jupiter a Uran se na obloze potkají 15. února.

V březnu nás čeká změna na letní čas. Přesněji 30. března se ručičky hodin posunou ze dvou na tři hodiny ráno. Během úplňku 25. února také dojde k zatmění Měsíce. Během dubna bude snížená viditelnost planet, zato 24. dubna nás čeká meteorický roj Lyridy. Na začátku měsíce také dojde k zatmění Slunce, nejvýraznější bude v Severní Americe.

16. prosince 2023 15:03 Čas čtení 0:23 FOTO: Nejsilnější sluneční erupce za poslední roky. Podívej se na unikátní snímek FOTO: Nejsilnější sluneční erupce za poslední roky. Podívej se na unikátní snímek

V noci z 5. na 6. května očekáváme další roj, tentokrát Eta Akvaridy. K pozorování by také měly být ideální podmínky, šance na spatření tak bude vysoká. V červnu začne astronomické léto, přesněji 20. června nastane letní slunovrat. Začne také sezóna pozorování umělých družic obíhajících okolo Země. Nenastává totiž astronomická noc, Slunce neklesá dostatečně hluboko pod obzor. K vidění budou také noční svítící oblaka.

Na rozdíl od ledna se v červenci naopak ocitneme nejdále od Slunce, a to 152,1 milionu kilometrů. Nastane také zlepšená viditelnost planet. Na začátku měsíce budou nejlépe viditelné Jupiter, Uran a Mars. Na 12. srpen poté připadne meteorický roj Perseidy, přezdívaný slzy svatého Vavřince. Ten totiž zemřel 10. srpna a roj Perseid je tak s výročím jeho smrti spojen pravidelně.

V září se na obloze objeví Merkur a Venuše. Nejlépe pozorovatelné však budou Saturn a Neptun, ocitnou se totiž v opozici se Sluncem. Astronomický podzim přijde s jarní rovnodenností 22. září. Čeká nás také superúplněk doplněný částečným zatměním Měsíce. Tento jev bude pozorovatelný 18. září. Další superúplněk a zatmění Slunce přijdou hned v říjnu. Nebudou však příliš pozorovatelné z našeho území. Přejdeme také zpět na zimní čas, a to 27. října, opět mezi druhou a třetí hodinou ranní.

11. prosince 2023 6:50 Čas čtení 0:47 Vědci žasnou: Objevili nejstarší černou díru z dob vzniku vesmíru, je milionkrát větší než Slunce Vědci žasnou: Objevili nejstarší černou díru z dob vzniku vesmíru, je milionkrát větší než Slunce

V listopadu se na obloze objeví Venuše ve formě večernice. Na začátku listopadu je vyhledání Venuše v červáncích ještě docela obtížné, ale viditelnost se bude rychle zlepšovat. Během státního svátku 17. listopadu se Uran dostane do opozice se Sluncem. Zůstane na obloze celou noc, pozorovatelný ale bude obtížně. V polovině prosince však bude dobře pozorovatelný Mars, který se bude během noci postupně zjasňovat. Slunovrat nastane 21. prosince. Spatřitelná bude na obloze i Venuše.

Během roku tak očekáváme mnoho astronomických událostí, jejich simulace si můžeme prohlédnout například v programu Stellarium.

Domů
Sdílet
Diskuse