Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Peclová
16. prosince 2023 15:03
Čas čtení 0:23

FOTO: Nejsilnější sluneční erupce za poslední roky. Podívej se na unikátní snímek

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
FOTO: Nejsilnější sluneční erupce za poslední roky. Podívej se na unikátní snímek
Zdroj: NASA/propagační materiál/volně k užití

Agentura NASA zveřejnila snímky nejsilnější sluneční erupce za posledních šest let. Ohnivý záblesk na povrchu Slunce ve vzdálenosti 93 milionů kilometrů ve čtvrtek na krátkou dobu přerušil rádiovou komunikaci na Zemi.

Jev známý jako výron koronální hmoty (CME) zachytila agentura ze své observatoře, která od roku 2010 monitoruje sluneční aktivitu. Informoval o tom deník The Guardian.

Dle NASA se jednalo o erupci nejvyšší intenzity, která může ovlivnit rádiovou komunikaci, elektrické sítě, navigační signály a představovat riziko pro kosmické lodě a astronauty.

16. prosince 2023 12:00 Čas čtení 0:31 VIDEO: Jedna z nejsilnějších sněhových bouří za posledních 60 let. Takhle to aktuálně vypadá v Rusku ​ VIDEO: Jedna z nejsilnějších sněhových bouří za posledních 60 let. Takhle to aktuálně vypadá v Rusku ​
Erupce Slunce.
Erupce Slunce. Zdroj: NASA

Čtvrteční výbuch energie způsobil v některých částech USA asi dvouhodinové rušení rádiového vysílání.

Středisko pro předpověď kosmického počasí Národního úřadu pro oceán a atmosféru (National Oceanic and Atmospheric and Administration) ho označilo za „úžasnou událost“ a „pravděpodobně jednu z největších slunečních rádiových událostí, které kdy byly zaznamenány“.

Domů
Sdílet
Diskuse