Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Vondráková
20. prosince 2023 12:51
Čas čtení 0:54

Český student a zastupitel za SPD plánuje v Rusku Stalinovo muzeum. Nashromáždil prý už přes 100 předmětů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Český student a zastupitel za SPD plánuje v Rusku Stalinovo muzeum. Nashromáždil prý už přes 100 předmětů
Zdroj: Flickr/ Andrew Milligan sumo / volně k užití

Do roku 2029 by v Rusku mohlo dojít k otevření nového muzea, které se bude zabývat osobností ruského revolucionáře a diktátora Stalina. Autorem myšlenky je český student.

Nyní projektový tým shromažďuje exponáty, plánuje expozice a hledá finanční prostředky. „O historii Ruska, Západu a politiky jsem se začal zajímat ve třinácti letech. Ve školách v Česku se říká, že Sovětský svaz a Rusko jsou zrádci. Mně to v hlavě nesedělo. Začal jsem se o to zajímat a uvědomil jsem si, že je to naopak. Stalin je v Česku velmi silně očerňován. Srovnávají ho s Hitlerem,“ řekl pro ruskou agenturu TASS Jakub Zieba, čtyřiadvacetiletý student Volgogradské univerzity.

Nechce prý vytvořit propagandistické centrum, ale usiluje o to, aby byla historie podávána objektivně. Některé předměty, které chce vystavovat, zakoupil přímo v Rusku, jiné si dovezl z domova. Shromáždil již více než 100 předmětů, většinou ze 30. a 40. let minulého století.

Před několika měsíci začal Zieba točit videa s ruskými titulky na sociální sítě o životě ve Volgogradu a okolí. Ve videích však podle médií uvádí především nepravdivé informace. Server Hlídací Pes jeho výpovědi porovnal se svědectvím právničky, která z Ruska odešla. Většinu věcí, které ve videích Zieba uvádí, vyvrátila.

1. prosince 2023 8:46 Čas čtení 1:35 Mladá Ruska popisuje čtyři roky v Česku: Můžu tu studovat zadarmo, jen nesmím mluvit rusky na ulici Mladá Ruska popisuje čtyři roky v Česku: Můžu tu studovat zadarmo, jen nesmím mluvit rusky na ulici

Ke studiu se Zieba dostal přes Ruský dům v Praze, který českým studentům zprostředkovává místa na ruských univerzitách. Volgograd ho prý lákal svou hrdinskou historií, uvádí na svém YouTube kanále. Jakub Zieba zároveň na dálku vykonává pozici zastupitele největšího plzeňského obvodu, kam se dostal v rámci kandidátky SPD. Svého postu se nevzdal ani po únorové výzvě části zastupitelstva.

Domů
Sdílet
Diskuse