Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
24. prosince 2023 8:51
Čas čtení 1:07

V Česku se zvedly hladiny řek, na těchto místech je nejvyšší povodňový stupeň

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Déšť v noci na dnešek zvedl hladiny mnoha toků v Česku. Dosažení některého ze tří povodňových stupňů hlásilo dnes ráno přibližně 60 měřicích míst.

Povodňové nebezpečí se týká zejména míst na jihu a západě Čech. Na Ohři v Karlových Varech a na Černovickém potoce v Tučapech na Táborsku platí nejvyšší povodňový stupeň. Vyplývá to z údajů na povodňovém webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) kolem dnešních 06:30. Výstraha meteorologů před vzestupem hladin platí v celém Česku až do odvolání.

V následujících hodinách očekává ČHMÚ tání sněhu v důsledku oteplení. Vlivem toho by nadále měly nejvýrazněji stoupat toky v povodí horní Berounky, horní Vltavy, Ohře a nově i Labe, Sázavy a toky odvodňující Českomoravskou vrchovinu.

23. prosince 2023 16:21 Čas čtení 0:57 Na instagramu „žertoval“ o střelbě v Praze, před policií se bojí a vymlouvá. Teď má zaděláno na problém Na instagramu „žertoval“ o střelbě v Praze, před policií se bojí a vymlouvá. Teď má zaděláno na problém

Nejhorší situace byla ráno na západě a jihu Čech. V Karlovarském kraji zaznamenalo dosažení některého ze tří povodňových stupňů osm stanic. Nejvyšší stupeň platí na Ohři v Karlových Varech –⁠ Drahovicích. Na dalších čtyřech místech v kraji je vyhlášen druhý povodňový stupeň. Ten platí na Teplé v Tepličce a u vodní nádrže Březová, dále na Svatavě v Kraslicích a na Bystřici v Ostrově.

déšť
Zdroj: Unsplash/Atilla Bingöl/volně k užití

V Jihočeském kraji hlásí dosažení některého z povodňových stupňů 13 stanic, z toho v Tučapech na Černovickém potoce byl dosažen nejvyšší stupeň. Na druhém, prostředním je například Vltava v Českém Krumlově a Nežárka v Lásenicích na Jindřichohradecku.

V Plzeňském kraji je vyhlášen druhý stupeň na řece Otavě, a to v Rejštejně a v Sušici na Klatovsku. Na dalších 13 stanicích platil ráno první stupeň.

Druhého stupně povodňové aktivity dosáhla také Bílina v Trmicích na Ústecku. První, tedy nejnižší povodňový stupeň je v Ústeckém kraji na Labi v Litoměřicích, Ústí nad Labem a Děčíně a na Ohři v Lounech. ČHMÚ očekává, že Labe v Ústí dnes vystoupá až na druhý povodňový stupeň.

Na druhém stupni byl dnes ráno také Botič v pražských Petrovicích. Na Vltavě v Chuchli se hladina udržovala pod úrovní prvního stupně.

Domů
Sdílet
Diskuse