Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Peclová
29. prosince 2023 18:00
Čas čtení 0:45

PŘEHLED: Kde je v EU nejtěžší a nejlehčí získat občanství? Umístění Česka je hodně překvapivé

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
PŘEHLED: Kde je v EU nejtěžší a nejlehčí získat občanství? Umístění Česka je hodně překvapivé
Zdroj: Unsplash/Gabrielle Henderson

Kanadská imigrační agentura zveřejnila průzkum, ve kterých zemích je nejsnazší a naopak nejtěžší získat občanství. Jak se umístilo Česko?

Nejvíce občanství přijímá Švédsko s 9,3 procenta, což je více než dvojnásobek průměru EU. Souviset to může s tím, že se jedná o nejšťastnější zemi Evropy, tudíž není divu, že se sem lidé chtějí stěhovat a zároveň že jsou tu tolik vítáni. Na druhém místě se umístilo Norsko, následované Nizozemskem.

Naopak nejtěžší je získat občanství v Estonsku. Míra přijetí občanství je 0,6 procenta. Následuje Lotyšsko a na třetím místě Česko.

O udělení českého státního občanství mohou žádat občané cizího státu nebo osoby bez státního občanství s trvalým pobytem na území Česka. Žadatel musí být do společnosti Česka integrován rodinně, pracovně či sociálně, nesmí ohrožovat bezpečnost státu a jeho demokratické zásady, informuje ministerstvo vnitra. 

Dále musí prokázat trestní bezúhonnost, znalost českého jazyka a českých reálií. Osoby starší 18 let musí prokázat výši a zdroj příjmů.

Žádost o udělení státního občanství České republiky se podává u krajského úřadu dle místa trvalého pobytu žadatele. Je třeba předložit rodný list, oddací list či doklad o rozvodu, případně úmrtní list partnera. Dále výpis z evidence trestů, životopis nebo třeba potvrzení o studiu.

V případě kladného vyřízení žádosti je žadatel povinen do 12 měsíců složit slavnostní státoobčanský slib.

Domů
Sdílet
Diskuse