Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
3. ledna 2024 13:52
Čas čtení 1:09

Česko sevřel déšť a vítr. Na Plzeňsku hrozí extrémní povodně, vydatné srážky čekají Šumavu i Krkonoše

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česko sevřel déšť a vítr. Na Plzeňsku hrozí extrémní povodně, vydatné srážky čekají Šumavu i Krkonoše
Zdroj: ČHMÚ

Na Vydře, Křemelné a Otavě hrozí překročení 3. stupně povodňové aktivity (SPA). Mělo by k němu dojít ve středu ve večerních hodinách a kulminace v těchto úsecích nastane o půlnoci ze středy na čtvrtek.

„V závislosti na dalších očekávaných srážkách na návětří Šumavy a severních pohraničních hor, spojených s dalším odtáváním sněhové pokrývky, budou nejvyšší vzestupy i s možností významnějšího překročení 3. SPA v povodí horní Otavy, zejména pak v profilech Stodůlky, Rejštejn a Sušice. Na ostatních tocích v dané oblasti vystoupí hladiny až nad úroveň pro 2. SPA,“ upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Voda může podle meteorologů zaplavovat níže položené obydlené oblasti, komunikace, může omezit lidskou činnost a působit škody v krajině a na majetku. Hrozí snížení stability stromů v podmáčené půdě. Lidé by se měli připravit na to, že některé silnice a mosty mohou být uzavřeny. Parkovat vozidla by měli na výše položených místech.

Vydatný déšť hrozí kromě Šumavy také v Krkonoších a Orlických horách, kde může místy spadnout 40 až 60 milimetrů srážek. Ustávat budou ve čtvrtek večer od jihozápadu.

3. května 2024 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

„SPA očekáváme také v povodí horního Labe a horní Moravy. Hladina Vltavy v Praze bude i nadále vlivem manipulací na povodí Vltavy udržována nad úrovní 1. SPA. V důsledku dotoku bude hladina na dolním Labi opětovně stoupat a postupně dosáhne úrovně pro druhý SPA a v pátek pravděpodobně i třetí,“ uvedl ČHMÚ.

Kromě vydatného deště a povodňové aktivity varují meteorologové také před větrem, a to zejména v jižní polovině Čech, kde mohou nárazy západního až jihozápadního větru místy přesáhnout 65 kilometrů v hodině. Výstraha před silným větrem tam platí od čtvrtečních 7:00 do 22:00.

Domů
Sdílet
Diskuse