Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
13. ledna 2024 7:49
Čas čtení 1:06

Ceny elektřiny v roce 2024: Čeká nás zdražení, týká se těchto poplatků

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ceny elektřiny v roce 2024: Čeká nás zdražení, týká se těchto poplatků
Zdroj: Kalkulátor

Od ledna dochází ke zdražení poplatků za elektřinu, průměrně až o 68 procent.

Dle odborníků z Kalkulátor.cz platí nejnižší částky obyvatelé Prahy, u nich dojde k navýšení distribučních poplatků o šest procent. Naopak ti, kteří bydlí ve středních Čechách, na severu Čech nebo na severu Moravy, si připlatí 25 procent. Výše zdražení však bude záviset na tom, u které společnosti mají odběratelé distribuční území.

8. ledna 2024 10:37 Čas čtení 0:45 Nejlepší spořicí účty: Víme, která banka má super úroky a které raději peníze nesvěřit Nejlepší spořicí účty: Víme, která banka má super úroky a které raději peníze nesvěřit

Pro všechny stejný je poplatek za systémové služby. Za každou spotřebovanou megawatthodinu elektřiny nyní místo 137 korun zaplatíme 258. Vrací se i tzv. poplatek PoZE, který nebyl minulý rok účtován. Ten činí 599 korun za megawatthodinu. Podle Lukáše Kaňoka, ředitele sekce Energo společnosti Kalkulátor.cz, má toto znovuobnovené účtování největší podíl na aktuálním zdražení.

Poplatek za činnost operátora platíme za to, že v síti není ani moc, ani málo proudu. Zároveň pokud má elektrárna výpadek, či naopak zahájí provoz továrna s velkou spotřebou, tak nám doma stále vše svítí a nepoznáme rozdíl. Zdražení této částky bude pro všechny stejné, tedy o 21 procent. Převedeno na peníze však zdražení vychází na korunu měsíčně. V tomto případě si tedy připlatíme jen 12 korun ročně.

měřák elektřiny
Zdroj: Kalkulátor

Naopak co je závislé na typu distribučního území, je poplatek za jistič. Ten platíme podle toho, jaké máme doma instalované spotřebiče a kolik proudu pro svůj chod potřebují. Opět zdražení nejméně ucítí obyvatelé Prahy. Například u jednoho z nejběžnějších jističů 3x16A sazby D02d zákazníci PRE zaplatí o 15 korun měsíčně více. Naopak zákazníci distributora ČEZ si připlatí dvojnásobek, tedy 31 korun měsíčně.

5. ledna 2024 11:36 Čas čtení 0:58 O2 přichází s revoluční novinkou. Jeden tarif teď bude vládnout všem O2 přichází s revoluční novinkou. Jeden tarif teď bude vládnout všem

Největší vliv na zdražení má tedy na svědomí znovuobnovení poplatků za zelenou elektřinu a poplatek za distribuci (dopravu elektřiny jako takové). Vyplatí se tedy být proaktivní a zajistit si co nejnižší cenu elektřiny. Regulovanou část ceny elektřiny sice nemáme možnost ovlivnit, ale tu obchodní ano.

Domů
Sdílet
Diskuse