Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
28. ledna 2024 13:33
Čas čtení 0:39

VIDEO: Aktivistky hodily na obraz Mony Lisy polévku. Protestovaly proti zemědělskému systému

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Dvě ženy v tričkách s nápisem „potravinová reakce“ hodily na obraz Mony Lisy misku polévky. Pak před ním stály, požadovaly právo na „zdravé a udržitelné potraviny“ a hlásaly, že zemědělský systém v zemi je nemocný.

Obraz ze 16. století autora Leonarda da Vinciho se nacházím v pařížském Louvru, kde je ukryt za neprůstřelným sklem. Nic se mu tedy nestalo. „Co je důležitější? Umění, nebo právo na zdravé a udržitelné potraviny?“ ptaly se ženy a kritizovaly zemědělský systém. „Naši farmáři umírají v práci,“ cituje je BBC.

Francouzská ministryně kultury Rachida Dati čin odsoudila s tím, že neexistuje žádný důvod, proč by se aktivistky měly pokoušet poškodit obraz Mony Lisy.

Již v roce 2022 na obraz jiný aktivista hodil dort a vyzval lidi, aby „mysleli na Zemi“.

Z Louvru obraz v roce 1911 ukradl zaměstnanec Vincenzo Peruggia, který se přes noc schoval do skříně a následně ho odnesl. Dílo bylo nalezeno o dva roky později, když se ho zloděj pokoušel prodat jednomu obchodníkovi se starožitnostmi v italské Florencii.

Domů
Sdílet
Diskuse