Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Karolína Uličná
3. února 2024 18:04
Čas čtení 1:04

Umělá inteligence vstupuje už i do fotbalu. V Bayernu bude pomáhat s analýzou hráčů a s výstupy ze zápasů

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené

AI podle technologické společnosti ušetří čas a přinese velkou výhodu hlavně během přestupového období.

Německá technologická společnost SAP se rozhodla pomocí umělé inteligence (AI) automatizovat práci skautů, kteří tvoří souhrnné zprávy ze světa fotbalu. Společnost na tom spolupracuje s fotbalovými kluby Bayern Mnichov a Hertha BSC. Ve výsledku by to mělo vedení těchto bundesligových klubů usnadnit orientaci mezi potenciálními adepty na nové posily.

AI urychlí proces

Objem dat, která se u jednotlivých fotbalistů sledují a vyhodnocují, neustále roste. AI by proces tvorby měla usnadnit. „Za rok se v profesionálním klubu vytvoří čtyřciferný počet takových zpráv. Jejich tvorba byla dosud čistě manuálním procesem, nyní jej však pomocí AI dokážeme do značné míry zautomatizovat,“ vysvětluje Fadi Naoum, šéf divize Sports and Entertainment v SAP.

bayern mníchov AI chatgpt umelá intelogencia
Zdroj: Unsplash/Mojahid Mottakin, Getty Images/Adam Pretty-Staff

Umělá inteligence se postará o zpracování nestrukturovaných dat. Využívá přitom algoritmus, který dokáže provádět úkoly v oblasti zpracování jazyka. „Je velkou výhodou, že příkazy mu zadáváte v přirozeném jazyce. Momentálně používáme GPT od OpenAI, ale hodnotíme i jazykové modely od jiných poskytovatelů,“ vysvětluje Naoum.

AI bude porovnávat hráče v přestupovém období

Například skaut v Brazílii, který své poznámky dělá v místní portugalštině, nechá AI připravit zprávu pro bundesligový klub: „Srovnej hráče X a Y s ohledem na jejich silné a slabé stránky, napiš shrnutí a dej doporučení na přestup. Rozsah 100 slov, odpověď v němčině.“ AI se tak nově stává součástí známého řešení pro sportovní kluby a svazy SAP Sports One. První ohlasy na její schopnosti jsou více než slibné.

12. února 2024 10:00 Čas čtení 6:21 „Přestal jsem pracovat a vycházet z domu, abych si s ní pořád psal.“ Ničí AI přítelkyně generace mužů? „Přestal jsem pracovat a vycházet z domu, abych si s ní pořád psal.“ Ničí AI přítelkyně generace mužů?

V blízké budoucnosti chce SAP využívat AI také k obohacení reportů od skautů o informace z jiných zdrojů, například údajů o zápasech od externích poskytovatelů. Plánuje se také integrace schopností AI do jiných komponent včetně sledování výkonnosti managementu, tréninkového procesu či zápasových analýz.

Domů
Sdílet
Diskuse