Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
14. února 2024 7:10
Čas čtení 1:07

Problém antibiotické rezistence: Na infekci odolných bakterií u nás zemře víc lidí než při autonehodách

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Problém antibiotické rezistence: Na infekci odolných bakterií u nás zemře víc lidí než při autonehodách
Zdroj: Unsplash/Towfiqu barbhuiya/volně k užití

Příliš se o ní nemluví, přesto představuje závažný problém v oblasti veřejného zdraví. Řeč je o antibiotické rezistenci, tedy situaci, kdy bakterie získávají schopnost odolávat účinkům antibiotik.

„Zvýšená rezistence na antibiotika je velkým rizikem do budoucna. K antibiotikům již existuje velké množství rezistentních bakterií. V České republice se ještě nejedná o
takový problém, jako je tomu například v Itálii, Řecku nebo Indii, nicméně i u nás se
setkáváme s infekcemi, jejichž léčba je prostřednictvím antibiotik již obtížná nebo nemožná,“ říká lékařka a zakladatelka neziskové organizace Loono Kateřina Šédová.

12. ledna 2024 18:11 Čas čtení 0:57 Většina lidí nechodí na preventivní prohlídky. Zde je přehled těch, na které je potřeba docházet Většina lidí nechodí na preventivní prohlídky. Zde je přehled těch, na které je potřeba docházet

Co má největší vliv na vzrůstající rezistenci bakterií? Nadužívání antibiotik a nedodržování léčebných postupů. Rezistentní bakterie mohou způsobovat vážné infekce vedoucí k vyšší úmrtnosti a také zvyšovat náklady na zdravotní péči, protože by byla léčba rezistentních infekcí dražší a delší. Došlo by také k výraznému ztížení chirurgické péče.

V důsledku infekcí způsobených bakteriemi rezistentními na antibiotika v Evropě každoročně zemře 33 tisíc lidí. V Česku jde o více úmrtí než v důsledku autonehod. Pokud se bude tento problém rozšiřovat stejným tempem, v roce 2050 by mohla mít antibiotická rezistence na svědomí až deset milionů úmrtí ročně, tedy víc, než způsobuje rakovina.

Jak rostoucí rezistenci zabránit?

Základem je, že lékaři a lékařky by měli antibiotika předepisovat pouze tehdy, když jsou opravdu třeba. Pacienti a pacientky je často vyžadují i v případech, kdy jsou zbytečná, například u virových onemocnění. Nevhodná je také samoléčba antibiotiky.

13. února 2024 13:30 Čas čtení 0:46 Promluvila pozůstalá obětí vražd v Klánovickém lese. Poděkovala za podporu Promluvila pozůstalá obětí vražd v Klánovickém lese. Poděkovala za podporu

Podle Loono je vhodné o antibiotické rezistenci více hovořit a edukovat veřejnost o odpovědném užívání antibiotik. Zásadní je také podpora výzkumů nových léčiv a léčebných postupů.


„Každou další pilulkou antibiotik, kterou užijeme zbytečně nebo špatně, riziko rezistence zvyšujeme a ohrožujeme tak efektivní léčbu bakteriálních infekcí nejen pro sebe, ale také pro budoucí generace. Antibiotika nejsou samospásná a na některá onemocnění se více hodí jiná léčiva nebo léčebné postupy. Jestliže jsou užívána špatně, mohou nadělat více škody než užitku,“ dodává Šédová.

Domů
Sdílet
Diskuse