Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
17. února 2024 15:00
Čas čtení 1:00

Alexej Navalnyj byl zavražděn, tvrdí jeho mluvčí. Ruské úřady nechtějí rodině vydat jeho tělo ​

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Alexej Navalnyj byl zavražděn, tvrdí jeho mluvčí. Ruské úřady nechtějí rodině vydat jeho tělo ​
Zdroj: TASR/AP

Mluvčí Navalného vyzvala ruské úřady, aby jeho tělo okamžitě vydaly rodině.

Lídr ruské opozice Alexej Navalnyj zemřel 16. února ve 14:17 místního času (10:17 SEČ). Uvádí se to v oficiálním oznámení vydaném úřady jeho matce, která přijela do trestanecké kolonie na severu Ruska, kde byl Navalnyj vězněn. Na sociální síti X o tom v sobotu podle agentury DPA informovala jeho mluvčí Kira Jarmyšová.

„Alexej Navalnyj byl zavražděn,“ napsala Jarmyšová. Ve videu zveřejněném na platformě YouTube Jarmyšová řekla, že Navalného matka Ludmila přicestovala do trestanecké kolonie IK-3 v doprovodu právníka. Tam čekali dvě hodiny, než jim zaměstnanec kolonie oznámil, že tělo Navalného převezli představitelé Vyšetřovacího výboru Ruské federace do města Salechard v Jamalo-něneckém autonomním okruhu, kde učiní jeho prohlídku.

Žádá vydání jeho těla

Salechard je od trestanecké kolonie vzdálen kolem 50 kilometrů. Agentura Reuters kontaktovala pracovníka tamní márnice, který však uvedl, že Navalného tělo tam není. „Žádáme, aby tělo Alexeje Navalného okamžitě vydali jeho rodině,“ uvedla Jarmyšová. Zároveň poděkovala všem, kteří přišli na spontánní shromáždění uctít jeho památku.

O úmrtí Navalného informovala ruská vězeňská služba, podle níž se odsouzenému politikovi udělalo v pátek po vycházce nevolno a téměř okamžitě ztratil vědomí. Přivolaní zdravotníci z nemocnice ve městě Labytnangi se Navalného pokoušeli oživovat více než půl hodiny, ale nebyli úspěšní.

Domů
Sdílet
Diskuse