Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Tichý
23. února 2024 17:00
Čas čtení 1:03

V Česku prudce narůstá počet případů černého kašle. Příznaky se mohou objevit i po týdnech

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku prudce narůstá počet případů černého kašle. Příznaky se mohou objevit i po týdnech
Zdroj: Unsplash/Towfiqu barbhuiya

V Česku od začátku roku onemocnělo černým kašlem již bezmála tisíc lidí. Nejčastěji se jedná o děti od 12 do 18 let, nemoc ale postihuje všechny věkové kategorie. Nejohroženější skupinou jsou děti do jednoho roku, které ještě nebyly naočkované.

Černý kašel je infekce postihující plíce a dýchací cesty. Na začátku se onemocnění dá jen těžko rozpoznat, vypadá totiž jako běžné nachlazení. Závažnější příznaky se rozvinou později. Za leden a únor roku 2024 se v Česku černým kašlem nakazilo pětkrát více lidí než za celý loňský rok. Uvedla to Česká televize

22. února 2024 9:02 Čas čtení 0:47 PlayStation 5 prudce zlevnil. Teď si ho může pořídit každý PlayStation 5 prudce zlevnil. Teď si ho může pořídit každý

Jedinou účinnou prevencí proti nákaze černým kašlem je očkování, které začíná v útlém věku. To podle vedoucího tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví Jana Řežábka poskytuje pouze časově omezenou ochranu. Lékaři proto doporučují minimálně jedno přeočkování i v dospělosti. Na důležitost očkování apeloval i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Odborníci nárůst případu černého kašle očekávali. Po několika klidných letech to podle nich není překvapení. Podle Řežábka mají epidemie černého kašle tendenci k opakování každé tři až pět let.

Příznaky se obvykle objevují sedm až deset dní po nakažení, ale mohou se vyskytnout dokonce až po 21 dnech. Nejprve jsou podobné běžnému nachlazení (kýchání, rýma, mírná horečka a slabý kašel). Během dvou týdnů kašel nabývá na závažnosti a vyznačuje se záchvaty intenzivního kašle, po nichž následuje typické „zakokrhání“ nebo sípavý vdech.

22. února 2024 7:10 Čas čtení 1:59 Daňové přiznání 2024: Přehled termínů a vše, co je třeba vědět Daňové přiznání 2024: Přehled termínů a vše, co je třeba vědět

Tyto záchvaty často končí vykašláním hustého průhledného hlenu, po čemž často následuje zvracení. K záchvatům kašle nejprve dochází v noci a posléze se častěji objevují v průběhu dne. Mohou se opakovat po dobu jednoho až dvou měsíců.

Domů
Sdílet
Diskuse