Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Ilona Hobzová
22. února 2024 7:10
Čas čtení 1:59

Daňové přiznání 2024: Přehled termínů a vše, co je třeba vědět

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Daňové přiznání 2024: Přehled termínů a vše, co je třeba vědět
Zdroj: Freepik/volně k užití

Týká se tě daňové přiznání? V tom případě by se ti tenhle článek mohl hodit.

Přiznání k dani z příjmů fyzických osob podávají především živnostníci a OSVČ, ale v některých případech také zaměstnanci. Přinášíme přehled všeho důležitého, co je dobré k daňovému přiznání (DP) vědět.

21. února 2024 9:45 Čas čtení 0:51 FOTO: Tyto výrobky obsahují nebezpečné látky. Dej si pozor, pokud máš některý z nich doma FOTO: Tyto výrobky obsahují nebezpečné látky. Dej si pozor, pokud máš některý z nich doma

Kdo podává daňové přiznání?

Jak upozorňuje server Money.cz, DP podávají živnostníci, podnikatelé, část zaměstnanců, penzisté, studenti, ale i rodiče na mateřské či rodičovské dovolené, kteří si přivydělávali brigádami či podnikali jako OSVČ. Povinnost podat daňové přiznání jim vzniká, pokud jejich roční příjmy v roce 2023 přesáhly 50 tisíc korun a zároveň byly předmětem daně z příjmů fyzických osob.

Kdy podávají daňové přiznání zaměstnanci? Když jejich jiné zdanitelné příjmy (třeba ze samostatné výdělečné činnosti, z kapitálového majetku nebo z nájmů) za rok 2023 přesáhnou 20 tisíc korun za rok, současně pobírali příjmy jen od jednoho zaměstnavatele nebo postupně od několika zaměstnavatelů (tzn. nedošlo k souběhu prací) a u všech zaměstnavatelů podepsali „růžové prohlášení“ poplatníka daně z příjmů.

Do kdy podat daňové přiznání?

Podle Finanční správy ČR tak lidé, kteří podávají DP osobně nebo poštou, musí učinit do 2. dubna 2024. Kdo podává daňové přiznání elektronicky, má čas do 2. května 2024. Nejvíce času mají lidé, kteří přiznání podávají s daňovým poradcem nebo poradkyní, a to až do 1. července letošního roku.

Kde odevzdat daňové přiznání?

Daňové přiznání podáš na příslušném finančním úřadě podle toho, kde máš jako poplatník nebo poplatnice trvalé bydliště. Seznam územních pracovišť je na webu Finanční správy ČR. OSVČ mají poměrně nově zavedenou povinnost mít datovou schránku, proto podávají přiznání elektronicky. To mohou i fyzické osoby, které si datovou schránku zřídily.

21. února 2024 11:15 Čas čtení 1:15 Nechutný případ v Poděbradech. Žena nechala postiženou sestru vyhladovět a zemřít mezi odpadky Nechutný případ v Poděbradech. Žena nechala postiženou sestru vyhladovět a zemřít mezi odpadky

Kde najdu tiskopis daňového přiznání?

Tiskopis daňového přiznání lze vyzvednout na finančním úřadě – územním pracovišti – nebo vyhledat a vytisknout na webových stránkách Finanční správy ČR nebo na portálu MOJE daně.

Jaké jsou v letošním přiznání změny?

S přijetím vládního úsporného balíčku je třeba v souvislosti s DP myslet na důležité změny. „Od začátku letošního roku byly zrušeny některé slevy na dani, takže letos je lidé budou moci uplatnit naposledy. Jedná se například o školkovné nebo slevu na studenta, tedy slevu, kterou si mohou odečíst studenti, kteří si vydělávají,“ upozornil Deník. Aktuální výši jednotlivých slev na dani najdeš třeba tady.

20. února 2024 18:10 Čas čtení 0:57 Nový lék na obezitu? Výsledky jsou pozitivní, mohl by být schválen ještě letos Nový lék na obezitu? Výsledky jsou pozitivní, mohl by být schválen ještě letos

Co když na daňové přiznání zapomenu?

Raději si termíny ohlídej. Finanční úřad tě sice k jeho podání vyzve a určí ti i náhradní termín, později ale může následovat pokuta až 300 tisíc korun. Pokud z nějakého důvodu potřebuješ termín pro podání daňového přiznání odložit, můžeš tak učinit do 2. dubna 2024 třemi způsoby: 

  • Na finančním úřadě zažádáš o odklad až o 3 měsíce. Zaplatíš za to 300 korun. Žádost ale musíš odůvodnit objektivními důvody, například karanténou nebo nemocí.
  • Požádáš svého finančního poradce o podání daňového přiznání. Ten si na základě plné moci vezme vyřízení odkladu na starost a daňové přiznání podá nejpozději do 1. července 2024.
  • Oddálíš podání daňového přiznání díky příjmům zdaňovaným v zahraničí. Pokud jsou totiž součástí příjmů, máš možnost zažádat o odklad a přiznání podat nejpozději do 31. října 2024.

Jestli v podání daňového přiznání tápeš, třeba ti pomůže náš předloňský návod.

Domů
Sdílet
Diskuse