Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
28. února 2024 8:30
Čas čtení 1:14

Poslanecká sněmovna bude schvalovat uzákonění manželství i pro páry stejného pohlaví

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Poslanecká sněmovna bude schvalovat uzákonění manželství i pro páry stejného pohlaví
Zdroj: Pexels/Wallace Araujo/volně k užití

K hlasování se vzhledem k omezenému času možná nedostane. Poslance čeká také mimořádné jednání svolané z podnětu opozičního hnutí ANO k migračnímu paktu Evropské unie.

Novela občanského zákoníku o manželství i pro dvojice stejného pohlaví Sněmovnu dělí. Není jisté, zda ji poslanci v nějaké podobě přijmou. Zastánci argumentují zejména narovnáním práv lidí, odpůrci zase trvají na tradičním pojetí manželství jako svazku muže a ženy.

27. února 2024 17:30 Čas čtení 1:35 Administrativní odvody do armády podpořil i prezident Pavel. O co se jedná a čím se liší od mobilizace? Administrativní odvody do armády podpořil i prezident Pavel. O co se jedná a čím se liší od mobilizace?

Ve hře je i několik poslaneckých úprav, podle nichž by homosexuálové a lesby mohli místo do manželství vstupovat do partnerství se všemi právy manželů, nebo aspoň s většinou z nich. V této souvislosti se poslanci zase neshodnou na právech k dětem.

Ústavně-právní výbor nedal kladné stanovisko k žádnému z pozměňovacích návrhů a už dříve odmítl podpořit i původní znění novely. Strany vesměs nechávají v takových záležitostech svým poslancům volné hlasování. Pokud by hlasování na plénu dopadlo stejně jako v právním výboru, mohly by stejnopohlavní páry dál uzavírat nynější registrované partnerství.

Registrovaní nemají například společné jmění a po ztrátě partnera či partnerky nemají nárok na vdovecký či vdovský důchod. Adopci dětí zákon registrované dvojici neumožňuje.

Na mimořádné schůzi by podle poslanců ANO měla koaliční vláda Petra Fialy (ODS) vysvětlit, proč k evropským migračním pravidlům změnila postoj. Kabinet před dvěma týdny oznámil, že se Česko při rozhodování o paktu nakonec zdrží hlasování. Reformy z poslední verze dokumentu jsou podle ministerstva vnitra méně ambiciózní, snižují možnost bránit nelegální migraci na vnější hranici EU. Poslanci ANO mluví o otočce o 180 stupňů a tvrdí, že pravidla vyjednávaná za českého předsednictví v Radě EU jsou pozvánkou pro migranty do Evropy.

27. února 2024 9:05 Čas čtení 0:48 Pozor na nový trik některých bankomatů. Strhávají poplatky navíc Pozor na nový trik některých bankomatů. Strhávají poplatky navíc

Koaliční většina oznámila, že návrh programu mimořádné schůze nepodpoří. Schůze se tak pravděpodobně neuskuteční. Promluvit budou moci jen řečníci s přednostním právem, přičemž jejich vystoupení mohou zabrat celkově i několik hodin.

Domů
Sdílet
Diskuse