Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Peclová
27. února 2024 9:05
Čas čtení 0:48

Pozor na nový trik některých bankomatů. Strhávají poplatky navíc

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Pozor na nový trik některých bankomatů. Strhávají poplatky navíc
Zdroj: Unsplash/Eduardo Soares/na voľné použitie (ilustračná fotografia)

Bankomaty společnosti Euronet lidem strhávají poplatky za služby, které si neobjednali. Provozovatel tak okrádá zákazníky a zákaznice, jak upozornil reportér Janek Rubeš v internetovém pořadu Kluci z Prahy.

Euronet má špatnou pověst už od doby, kdy před několika lety nabízel nevýhodný kurz a vysoké poplatky pro zahraniční turisty a turistky. Nyní okrádá i Čechy a Češky. Na video pořadu Kluci z Prahy upozornil web Peníze.cz.

25. února 2024 16:30 Čas čtení 0:33 Vražda v Hořovicích: Podezřelý žil údajně týden v bytě s těly svých dětí a ženy Vražda v Hořovicích: Podezřelý žil údajně týden v bytě s těly svých dětí a ženy

Při výběru hotovosti nabídne bankomat možnosti Hotovost a zůstatek nebo Jiné. Pokud zákazník*zákaznice zvolí tu první, klasicky se ukáže obrazovka pro výběr hotovosti s volbou požadované částky. Zároveň se ale naúčtuje poplatek za zobrazení zůstatku na účtu, ačkoliv stroj nedá možnost službu odmítnout. Poplatek se strhne, i když se transakce stornuje a klientovi či klientce se zůstatek vůbec nezobrazí. Samotný výběr hotovosti se skrývá pod možností Jiné.

Člověk tak za nechtěný dotaz zaplatí až desítky korun. Nejvyšší poplatek 50 korun si účtuje Moneta, ostatní banky podle přehledu serveru Peníze.cz mají poplatky následující:

Moneta

50 korun

ČSOB35 korun

Komerční banka,

UniCredit Bank

25 korun
Česká spořitelna20 korun
mBank19 korun
Fio bank9 korun

Část poplatku zůstane Euronetu a banka, která vydala kartu, dostane jen to, co zbyde po zaplacení nákladů. Některým bankám se klamání nelíbí a chtějí po provozovateli nápravu. „Způsob klientské komunikace na bankomatech společnosti Euronet považujeme za zavádějící a iniciujeme jednání, aby v tomto ohledu došlo k nápravě,“ řekl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. 

Domů
Sdílet
Diskuse