Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Peclová
16. března 2024 15:46
Čas čtení 0:54

Týraným dětem z Česka nikdo nepomohl, mlátili je vlastní rodiče. Studie popsala jejich příběhy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Týraným dětem z Česka nikdo nepomohl, mlátili je vlastní rodiče. Studie popsala jejich příběhy
Zdroj: Pexels/Anete Lusina/volně k užití

Výzkumné centrum domácího násilí a genderově podmíněného násilí ReCeGe zveřejnilo výzkumnou zprávu týkající se dětí a násilí v blízkých vztazích.

Na studii spolupracoval také Sociologický ústav Akademie věd s Fakultou humanitních studií Univerzity Karlovy.

Studie zpracovává výpovědi deseti lidí, kteří se jako děti stali oběťmi domácího násilí ze strany vlastních rodičů či jejich partnerů a kteří byli ochotni se pod podmínkou anonymity svěřit se svým příběhem.

16. března 2024 13:53 Čas čtení 0:54 Extrémní počasí: Řada rekordně teplých měsíců má skončit. Jak se letos promění jev El Niño? Extrémní počasí: Řada rekordně teplých měsíců má skončit. Jak se letos promění jev El Niño?

Máma zbila dceru za vysvědčení

„Když se máma vrátila z práce, hned se dívala na vysvědčení a začala na mě křičet, proč mám trojku. Nadávala mi a pak mě chytla za vlasy a mlátila mě do hlavy,“ uvedla dnes dvacetiletá žena, která má za sebou pokus o sebevraždu a hospitalizaci na psychiatrii.

násilí
Zdroj: Pexels/Rodnae Productions/volně k užití

Autorky studie zdůrazňují, že ve většině případů se děti nikde nedovolaly pomoci. „Průzkum nám ukázal, že pro děti, u nichž doma dochází k násilí, je klíčová schopnost získat náhled na situaci a pochopení, že to není v pořádku a nemá se to dít,“ uvedla pro Novinky.cz a Právo jedna z autorek výzkumu Blanka Nyklová ze Sociologického ústavu Akademie věd.

Svůj příběh dále vyprávěla 24letá žena, kterou od puberty fyzicky napadal její agresivní otec. S problémem se nejdříve prý obrátila na školní psycholožku, později i další psychology a psychiatra. Nikdo z nich jí však nepomohl ani nekontaktoval úřady. Ani soud, který rozvedl její rodiče, se o situaci nezajímal.

25. dubna 2024 15:00 Čas čtení 3:53 „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují

„Ve všech těchto případech k násilí docházelo roky a systém jej nikdy jako domácí násilí nevyhodnotil. Maximálně to bylo označeno za rozvodovou kauzu,“ řekla Nyklová.

Domů
Sdílet
Diskuse