Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
16. března 2024 13:53
Čas čtení 0:54

Extrémní počasí: Řada rekordně teplých měsíců má skončit. Jak se letos promění jev El Niño?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Extrémní počasí: Řada rekordně teplých měsíců má skončit. Jak se letos promění jev El Niño?
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Letošní únor byl nejteplejší v historii měření, průměrná teplota u zemského povrchu byla 13,54 stupně. Rekordní byla také teplota oceánů. Extrémní teploty ovšem letos přeruší změna jevu El Niño, který se přepne do neutrální fáze.

„Loňská zima byla opravdu výjimečná a vymknutá z toho, co jsme zažili v minulosti. Příčina určitě není jenom jedna. Významně se na tom podílel silný jev El Niño, který v průběhu zimy oteploval nejen oceán, ale i Zemi jako celek. Takové roky jsou vždycky nejteplejšími. Nicméně už předtím byla hladina oceánů velice teplá. Proč tomu tak je, ale zatím přesně nevíme,“ řekl v pořadu Jak to vidí... Českého rozhlasu hydrolog Jan Daňhelka.

16. března 2024 12:12 Čas čtení 1:04 FOTO: Z kontroverzního boeingu za letu odpadl vnější plášť. Na palubě se nacházelo přes 140 lidí FOTO: Z kontroverzního boeingu za letu odpadl vnější plášť. Na palubě se nacházelo přes 140 lidí

Únor přinesl extrémní teploty. „Skončil 6,1 stupně Celsia nad dlouhodobým normálem z let 1991 až 2020, kdy už samo o sobě bylo mnohem tepleji než třeba v 60. letech. Jde tak o největší odchylku, která kdy nastala. Navíc kromě toho, že byl teplý, byl i poměrně vlhký. V součtu napadlo jedenapůlkrát více srážek, než je obvyklé,“ uvedl hydrolog.

Zda změny probíhají jen kvůli změně klimatu, nebo jde o výjimečný fenomén počasí, je dle Daňhelky obtížné určit. „Působení člověka má na klima jednoznačně vliv. Nelze ale říct, že bude rok od roku tepleji. Vždycky tam bude nějaké kolísání včetně odchylek způsobených i dalšími vlivy,“ vysvětlil.

Extrémně teplé měsíce se ovšem mají během letošního roku přerušit. „Rekordní řada teplých měsíců by měla být nicméně v letošním roce přetržena. El Niño se přepne do neutrální a posléze možná i do negativní fáze La Niña. Jak teplý nakonec ale rok 2024 bude, je teď těžké předvídat,“ soudí Daňhelka.

Domů
Sdílet
Diskuse