Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ilona Hobzová
1. dubna 2024 14:05
Čas čtení 1:19

Společnost je rozvrácená a upadá, myslí si dvě třetiny Čechů. Lidé se vyjádřili i k referendu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Společnost je rozvrácená a upadá, myslí si dvě třetiny Čechů. Lidé se vyjádřili i k referendu
Zdroj: REFRESHER/Max Homolka

Česká společnost příliš nevěří tomu, že by politici či elity zastávali zájmy obyčejných lidí.

Celých 58 procent lidí má pocit, že tradiční strany se o ně nezajímají, 65 procent by pak chtělo silného lídra, který by vzal zemi z rukou mocných a bohatých. Vyplývá to z výzkumu, který realizovala agentura Ipsos v únoru letošního roku. Výzkum přinesl srovnání i s globálními daty.

1. dubna 2024 9:35 Čas čtení 0:40 VIDEO: Tadeáš Růžička je nepoučitelný. Opilý obtěžoval zaměstnance fastfoodu VIDEO: Tadeáš Růžička je nepoučitelný. Opilý obtěžoval zaměstnance fastfoodu

Dvě třetiny Čechů a Češek souhlasí s tím, že česká společnost upadá a je rozvrácená. Častěji s tímto souhlasí lidé nad 54 let a také lidé s nižším vzděláním. Nejvyšší míra souhlasu s rozvrácenou společností je v Jihoafrické republice, vysokých hodnot však
dosahuje i Švédsko. Naopak jako rozvrácenou svoji společnost vnímá pouze 27 procent obyvatelstva Singapuru.

„Pokud se podíváme na srovnání se světem, Češi i Slováci cítí o něco častěji, že je naše společnost rozvrácená a upadá, než je globální průměr. Při bližším pohledu na data vidíme, že se jedná i o generační rozdíly. Zatímco v nejmladší generaci (18–⁠⁠⁠⁠⁠24 let) považuje společnost za rozvrácenou necelá polovina obyvatelstva Česka, v té nejstarší (66 a více let) je to až 72 procent,“ říká Michal Kormaňák, vedoucí divize Public Affairs v Ipsos.

Elity a jejich zájmy

Vnímání celé společnosti se projevuje i v tom, jaký mají lidé vztah k politikům či elitám země. Podle 58 procent Čechů a Češek se politická reprezentace a tradiční strany o běžné lidi nestarají. S výrokem, že se politická a ekonomická elita o těžce pracující lidi nestará, souhlasí 63 procent lidí.

31. března 2024 12:30 Čas čtení 1:00 Němci na dnešní večer chystají mohutné a bujaré oslavy. Budou oslavovat legalizaci marihuany, ale mnozí s tím nesouhlasí Němci na dnešní večer chystají mohutné a bujaré oslavy. Budou oslavovat legalizaci marihuany, ale mnozí s tím nesouhlasí

Pouze sedm procent Čechů a Češek souhlasí s tím, že elity mají tendenci činit rozhodnutí, která jsou v nejlepším zájmu většiny lidí v jejich zemi. Nejoptimističtější jsou v tomto směru v Indii či Turecku, kde je to více než 20 procent obyvatelstva. Šest z deseti lidí v Česku naopak souhlasí s výrokem, že elity mají sklon se rozhodovat na základě vlastních zájmů a na potřebách lidí jim nezáleží.

Součástí výzkumu byla i otázka na to, zda by lidé měli rozhodovat o nejdůležitějších politických otázkách v referendech. V Česku s tím souhlasí přesně polovina lidí. Nejmenší příznivci referend jsou v Argentině, největší pak v Indii.

Domů
Sdílet
Diskuse