Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Karolína Fejtová
3. dubna 2024 6:45
Čas čtení 0:43

Facebook prodal Netflixu soukromé zprávy uživatelů, stojí v soudních dokumentech

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Facebook prodal Netflixu soukromé zprávy uživatelů, stojí v soudních dokumentech
Zdroj: TASR/AP

Dokumenty, které byly předány loni v dubnu v rámci rozsáhlé antimonopolní žaloby proti společnosti Meta, byly odtajněny 23. března. Stojí v nich překvapivé informace o vztahu mezi Netflixem a bývalým Facebookem.

Meta, mateřská společnost Facebooku, údajně umožňovala Netflixu téměř deset let nahlížet do DMs svých uživatelů a uživatelek. Vychází to najevo z nově zvěřejněných soudních dokumentů. Tomu to mělo pomoct lépe přizpůsobit svůj obsah. Výměnou Netflix poskytoval Facebooku, který se v říjnu 2021 přejmenoval na Meta, každých čtrnáct dní zprávu o tom, jak jeho vlastní uživatelé s platformou pracují.

2. dubna 2024 15:34 Čas čtení 1:01 V těchto městech se nejvíc zvýšil pronájem. První je Praha, druhé místo tě zaskočí V těchto městech se nejvíc zvýšil pronájem. První je Praha, druhé místo tě zaskočí

Spoluzakladatel Netflixu Reed Hastings totiž dříve působil jako člen správní rady Facebooku. Do měsíce poté, co se Hastings dostal do funkce, společnosti podepsaly dohodu jinak zvanou „Inbox API“ (Application Programming Interface), která umožnila Netflixu přístup k soukromým zprávám uživatelů a uživatelek Facebooku, stojí v soudních dokumentech.

O prodaných zprávách mezi těmito dvěma společnostmi psal už roku 2018 server The Guardian. Nezodpovědné nakládání se soukromými informacemi společností v Silicon Valley není novinkou. Například roku 2022 udělilo Irsko společnosti Meta pokutu ve výši 265 milionů eur (6700 milionů korun) poté, co na internet unikly údaje o více než půl miliardě uživatelů. Pokut, které Meta musela kvůli podobnému problému platit, je více.

Domů
Sdílet
Diskuse