Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Karolína Fejtová
3. dubna 2024 16:17
Čas čtení 0:55

Za pár rostlin konopí pět let pro „staré dědečky“. Petr Pavel zamítl žádost o milost za pěstování marihuany

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Za pár rostlin konopí pět let pro „staré dědečky“. Petr Pavel zamítl žádost o milost za pěstování marihuany
Zdroj: Unsplash/David Gabrić/volně k užití

Prezident Petr Pavel v úterý zamítl pět žádostí o milost pro muže, kteří jsou ve vězení za pěstování konopí. Nevidí k tomu dostatečné důvody. Dvěma z nich je přitom už přes sedmdesát let. Informaci přinesl web Novinky.cz.

O milosti požádal Dušan Dvořák, člen asociace Cannabis is The Cure, který byl jejich spoluvězněm. „Z pověření prezidenta republiky Petra Pavla vám sděluji, že pan prezident po pečlivém posouzení všech okolností případu neshledal dostatečné důvody pro udělení milosti panu Z. S.,“ napsal kancléř prezidenta Milan Vašina v dokumentu určeném předsedovi asociace Ivanu Chalašovi. 

3. dubna 2024 15:20 Čas čtení 0:42 Do Česka míří nová privátní značka potravin a drogerie. Kde ji najdeš? Do Česka míří nová privátní značka potravin a drogerie. Kde ji najdeš?

Prezident dle kancléře bude udělovat milost jen „ve zcela výjimečných, především humanitárních případech, které se svými okolnostmi budou vymykat možnostem řešení, které jsou dány soudům podle platných právních předpisů“. Předchůdci Pavla, který zatím neudělil ani jednu milost, je dávali častěji. Václav Havel jich průměrně udělil 12 měsíčně, Václav Klaus sedm za dva měsíce a Miloš Zeman jednu za pět měsíců.

Za 13 kytek pět let

Pětice vězňů dostala tresty v rozmezí od pěti do osmi a půl roku. „Byl jsem tam se dvěma starými dědečky, kteří dostali za 15, respektive za 13 kytek (konopí) pět let. To je strašný příběh. Sedmdesátiletí pánové, kteří celou dobu žili řádný život, a jsou mezi vrahy. Pak si přečtete, že kdosi měl na půdě 29 kilogramů (marihuany) a dostal podmínku,“ sdělil Dvořák pro Novinky.cz.

2. dubna 2024 13:16 Čas čtení 1:06 Ochránci zvířat budou protestovat před prodejnami Albert. Zapojily se i známé osobnosti Ochránci zvířat budou protestovat před prodejnami Albert. Zapojily se i známé osobnosti

Dle bývalého spoluvězně byli všichni odsouzeni za to, že neměli povolení, které však ale nikdo nevydává. Jeden z pěti vězňů byl dokonce oficiálním konopným pacientem v Centru pro léčbu bolesti Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Konopí má povolené používat i nyní během toho, co je ve vězení.

Anketa:
Byl*a bys pro legalizaci marihuany?
Ano.
Ne.
Ano.
82 %
4518 Hlasů
Ne.
18 %
1003 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse