Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
4. dubna 2024 16:16
Čas čtení 1:40

Průvodce světem screeningu: Jaké v Česku existují a na které přispívá pojišťovna?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Průvodce světem screeningu: Jaké v Česku existují a na které přispívá pojišťovna?
Zdroj: Unsplash / Angiola Harry/volně k užití

Organizace Loono zveřejnila Průvodce světem screeningů. Dozvíš se v něm vše o vyšetřeních, která ti mohou zachránit život. V článku přinášíme shrnutí toho nejdůležitějšího.

Díky metodě screeningu mohou lékaři objevit nemoci, které jsou ještě v bezpříznakovém stadiu, což přispěje k nasazení dřívější léčby a tím pádem větší pravděpodobnosti záchrany života.

12. ledna 2024 18:11 Čas čtení 0:57 Většina lidí nechodí na preventivní prohlídky. Zde je přehled těch, na které je potřeba docházet Většina lidí nechodí na preventivní prohlídky. Zde je přehled těch, na které je potřeba docházet

V Česku existují čtyři celonárodní screeningy, a to screening rakoviny prsu, děložního čípku, tlustého střeva a konečníku a rakoviny plic.

Rakovina prsu

Na screening rakoviny prsu by měla chodit každá žena od 45 let jednou za dva roky. Vyšetření je hrazeno ze zdravotního pojištění a objednat se na něj lze se žádankou od praktického lékaře nebo gynekologa. Trvá kolem deseti minut.

Ženy mladší 45 let si za vyšetření musí zaplatit. Cena se pohybuje od 500 do 1000 korun, některé pojišťovny na vyšetření však přispívají. Jejich přehled a výši příspěvků najdeš tady.

Rizikové faktory vzniku rakoviny prsu jsou věk nad 40 let, rakovina prsu v rodině, brzký začátek menstruace či pozdní menopauza, kouření, konzumace alkoholu a obezita.

Rakovina děložního čípku

Screening rakoviny děložního čípku se provádí pomocí cytologického stěru z povrchu i vnitřku děložního čípku. Vyšetření se provádí jednou ročně v rámci preventivní prohlídky u gynekologa.

Rakovina tlustého střeva a konečníku

Screening rakoviny tlustého střeva a konečníku se provádí od 50 let věku. Lze si vybrat ze dvou variant. První z nich je test skrytého krvácení do stolice (tzv. TOKS). Provádí se jednou za rok, je bezbolestný a trvá cca pět minut. Test si člověk vyzvedne u lékaře a udělá sám doma. Praktický doktor nebo gynekolog ho následně vyhodnotí.

27. ledna 2024 9:00 Čas čtení 3:59 Rakovina tlustého střeva u mladých lidí je na vzestupu. Diagnózu jsem si ve 25 letech vyslechla i já Rakovina tlustého střeva u mladých lidí je na vzestupu. Diagnózu jsem si ve 25 letech vyslechla i já

Druhou možností je absolvování koloskopie jednou za deset let. Trvá půl hodiny a žádanku vystaví praktický lékař. Do střeva se při ní zavede ohebný endoskop, který střevo prohlédne. Na zákrok je nutné se dobře připravit pomocí diety a vypití projímavých roztoků.

Rakovina plic

Screening rakoviny plic má tři stupně. Praktický lékař nejdříve vyhledá nejrizikovější pacienty, a to ty ve věku 55–75 let, kteří denně vykouří více než 20 cigaret. Těm následně doporučí vyšetření u pneumologa (plicní lékař).

Pneumolog provede běžnou kontrolu a v případě posouzení vyššího rizika rakoviny pošle pacienta na radiologické pracoviště v komplexním onkologickém centru (KOC). Tam se provede vyšetření, jehož výsledky posoudí radiolog, v případě podezření na rakovinu plic se naplánuje odběr tkáně, takzvaná biopsie, a dále je o pacienta pečováno v KOC. V případě negativního nálezu je pacient znovu pozván na vyšetření za jeden až dva roky.

Projevy rakoviny plic se bohužel nevyskytují v počátečním stadiu. Jakmile se nádor objeví, je už v pokročilém stadiu. Mezi nejčastější příznaky patří kašel, vykašlávání krve a dušnost. Rizikovými faktory jsou kouření (i pasivní), věk nad 50 let, znečištěné ovzduší, vystavování se karcinogenním látkám i genetika.

Domů
Sdílet
Diskuse