Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna-Marie Hanzlíková
20. dubna 2024 12:43
Čas čtení 0:58

VIDEO: „Jděte do p**ele! Vy jděte do p**ele!“ David Černý se v ČT pohádal s kurátorkou

Kategorie:
Kultura
Uložit Uložené
VIDEO: „Jděte do p**ele! Vy jděte do p**ele!“ David Černý se v ČT pohádal s kurátorkou
Zdroj: Amadeus Real Estate

V pátečních Událostech, komentářích došlo k ostré slovní přestřelce mezi kurátorkou umění ve veřejném prostoru Marií Foltýnovou z Galerie hlavního města Prahy (GHMP) a umělcem Davidem Černým.

Debata se týkala Černého plánované instalace na obchodním domě Máj, o které jsme už psali v článku tady. Plastiky motýlů odmítl třeba Národní památkový ústav. Obchodní dům ve stylu brutalismu je kulturní památkou a jedním z nejvýznamnějších zástupců české architektury 70. let 20. století.

3. dubna 2024 14:00 Čas čtení 0:58 Obchodní dům Máj otevře už v červnu. Nabídne novou pobočku Popeyes, křišťálové nebe i bizarní sochy Obchodní dům Máj otevře už v červnu. Nabídne novou pobočku Popeyes, křišťálové nebe i bizarní sochy

Foltýnová tedy v rozhovoru zastupovala hlas památkářů a památkářek. Debata byla vypjatá po celou dobu, Černý označil protistranu za „zapšklíky“ a na jejím konci se pak Černý rozčílil. „Zapšklíci křičí a nic nedokážou,“ pronesl doslova a ptal se, co GHMP za poslední roky instalovala.

Kurátorka pak vysvětluje, že úlohou galerie je především výstavní činnost a zároveň nevlastní pozemky, kde by mohla instalace umisťovat.

Černý se následně rozesměje a ptá se, co tedy v GHMP dělají, to už ale moderátor Daniel Takáč debatu utnul se slovy: „Davide, uvidíme, až uvidíme.“

Když moderátor následně oběma poděkoval za debatu, Černý se rozloučil slovy „Tak jo, díkec!“ a ze židle se zvedl ještě před zapnutými kamerami. Moderátor pak divákům a divačkám přeje klidný víkend a dvojice si mezitím něco říká, není však slyšet, co přesně.

Co bylo naopak v živém vysílání slyšet velmi dobře, byla slova Foltýnové: „Jděte do p**ele.“ Na to Černý reaguje obdobně: „Vy jděte do p**dele.“ Poté už se vysílání utnulo a následovalo plánované počasí.

Na celé video se můžeš podívat níže, celá debata včetně závěru je dostupná i v archivu České televize iVysílání.

Domů
Sdílet
Diskuse