Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
3. dubna 2024 14:00
Čas čtení 0:58

Obchodní dům Máj otevře už v červnu. Nabídne novou pobočku Popeyes, křišťálové nebe i bizarní sochy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Obchodní dům Máj otevře už v červnu. Nabídne novou pobočku Popeyes, křišťálové nebe i bizarní sochy
Zdroj: Amadeus Real Estate/propagační materiál

Už letos v červnu se po dvouleté rekonstrukci otevře veřejnosti obchodní dům Máj na rohu pražské Spálené a Národní ulice.

Zrekonstruovaná budova nabídne zákazníkům a zákaznicím devět nadzemních podlaží s obchody, gastronomií i zábavním parkem. V současné době jsou již hotové hrubé stavební práce a pracuje se na realizaci jednotlivých nájemních jednotek, informuje server Mediaguru.cz. Součástí obchodního domu bude také pasáž s křišťálovým nebem či technicistní bělostná eskalátorová hala. 

27. března 2024 15:30 Čas čtení 1:55 Praha klesla na nové dno, krize bydlení je tam nejhorší v celé Evropě. Dá se s tím vůbec něco dělat? Praha klesla na nové dno, krize bydlení je tam nejhorší v celé Evropě. Dá se s tím vůbec něco dělat?

V prvním podzemním patře se bude nacházet prodejna Tesco v nové podobě. První a druhé patro pak zaujmou restaurace, kavárny, květinářství nebo doplňky. V místním foodhallu najdou zákazníci až 750 míst k sezení a pobočky známých značek, jako je Popeyes, Burger King, Bahn-mi či Americanos. Prostory v horních patrech pak poslouží jako místo pro zábavu, kulturu a vzdělávání. 

Fasádu ozdobí kontroverzní sochy

Jednou z dominant zrekonstruované budovy má být umělecké dílo sochaře Davida Černého v podobě několikametrových pohyblivých plastik motýlů s trupy ve tvaru stíhaček spitfire. Dílo má být poctou československým letcům, kteří bojovali v druhé světové válce.

2. dubna 2024 15:34 Čas čtení 1:01 V těchto městech se nejvíc zvýšil pronájem. První je Praha, druhé místo tě zaskočí V těchto městech se nejvíc zvýšil pronájem. První je Praha, druhé místo tě zaskočí

Jak informuje server Seznam Zprávy, sochy vyvolaly odpor ze strany památkářů i urbanistů. „Fasáda Máje je velmi cenným uměleckým dílem sama o sobě, je to čistá kvalitní kultivovaná architektura a žádné doplňky, které by jí ubíraly na charakteru, nepotřebuje,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí pražského Národního památkového úřadu Andrea Holasová.

Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) zase kritizuje proces výběru díla. „Při doplnění takto významné budovy o soudobé umělecké prvky trvalého charakteru, které se vizuálně uplatní na neméně významném veřejném prostranství, považujeme za důležité respektování transparentních procesů při výběru díla,“ píše IPR ve svém stanovisku. 

Anketa:
Jak se ti sochy určené pro obchodní dům Máj líbí?
Líbí, je to příjemné zpestření.
Nelíbí, je to kýč.
Je mi to jedno.
Líbí, je to příjemné zpestření.
42 %
Nelíbí, je to kýč.
50 %
Je mi to jedno.
8 %
Domů
Sdílet
Diskuse