Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
27. dubna 2024 14:36
Čas čtení 0:49

V Česku sílí bankovní virus. Na toto si dej pozor, jinak můžeš přijít o peníze

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku sílí bankovní virus. Na toto si dej pozor, jinak můžeš přijít o peníze
Zdroj: Freepik / volně k užití

Trojský kůň s názvem Cerberus je nyní třetí nejrozšířenější hrozbou v Česku. Před pár měsíci byl přitom téměř neviditelný. Objevil se u nás již v roce 2022 a nyní se vrací.

Útočí především na chytrá zařízení se systémem Android, poškodit ale může i ostatní. Kvůli jeho rozmachu jsou již v pozoru i bezpečností experti. Od února totiž zvládl téměř zdvojnásobit svůj podíl na tuzemských útocích. Nyní mu experti z firmy Eset přisuzují necelých sedm procent z celku. Posunul se tak na třetí místo v rámci virů v Česku.

30. března 2024 14:30 Čas čtení 0:49 Máš v mobilu tuhle aplikaci? Dávej si pozor, zajímá se o ni úřad pro kyberbezpečnost Máš v mobilu tuhle aplikaci? Dávej si pozor, zajímá se o ni úřad pro kyberbezpečnost

Jde o škodlivý kód, který lze poměrně jednoduše sehnat na černém trhu, jeho šíření je tak jednodušší. Šíří se prostřednictvím falešných aplikací, jde především o nebezpečné kopie těch stávajících, jako například MX Player anebo Ultimate USB. Z nich může útočník získat například přihlašovací údaje různých webových stránek. Jednoduše se pak může přihlásit i do internetového bankovnictví oběti.

„Dokáže ale také sbírat informace o kontaktech, poloze, aplikacích a další údaje přímo ze zařízení,“ upozorňuje softwarová firma Eset. Umí také jednoduše obcházet dvojfázová ověření typu Google Authenticator.

Jednou z možností, jak se proti viru bránit, je využívat biometrické ověření, tedy otisk prstu či snímek obličeje. To zatím Cerberus obejít nezvládne. Bezpečnostní expert Martin Jirkal pro server Novinky také doporučuje využívat bezpečnostní aplikace. Je také potřeba si dávat pozor na aplikace, které do svého zařízení instalujeme. Právě pomocí nich se totiž virus dostane k našim údajům. Neuškodí také v mobilech a tabletech využívat antivirové programy.

Domů
Sdílet
Diskuse