Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
30. března 2024 14:30
Čas čtení 0:49

Máš v mobilu tuhle aplikaci? Dávej si pozor, zajímá se o ni úřad pro kyberbezpečnost

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Máš v mobilu tuhle aplikaci? Dávej si pozor, zajímá se o ni úřad pro kyberbezpečnost
Zdroj: Pxhere/Puosst/volně k užití

Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) nabádá k opatrnosti při používání aplikace Temu.

NÚKIB zatím nevydal žádné oficiální prohlášení, pouze apeluje, aby si lidé zkontrolovali, jaká oprávnění různým aplikacím dávají. „Například aplikace určená k nákupu nepotřebuje přístup k vašim kontaktům či fotografiím,“ řekl mluvčí NÚKIB Marek Vala.

27. března 2024 14:00 Čas čtení 9:36 Radoslav pracuje s mrtvými: Představte si, že máte kousek shnilého masa pár dní v pokoji. Toto bylo 160 kilo Radoslav pracuje s mrtvými: Představte si, že máte kousek shnilého masa pár dní v pokoji. Toto bylo 160 kilo

Bezpečnostní experti ale vnímají aplikaci Temu jako problematickou. „Ukazuje se, že podobně jako v případě TikToku dochází na pozadí ke sběru osobních údajů a dat, která nemají s nakupováním nic společného, například skenování bluetooth, wifi, nahrávání zvuku přes mikrofon, otisků prstů a podobně,“ cituje iDnes Jana Bufku, specialistu kybernetické bezpečnosti ve společnosti ČMIS. Podobný názor sdílí i výzkumná společnost Grizzly Research. 

Aplikace pak může se sesbíranými daty obchodovat. Zatím se nic takového sice neprokázalo, avšak mezi odborníky panuje podezření. Bufka dodal, že se objevily případy uživatelů, kterým byly ukradeny finanční prostředky z bankovních účtů. Všechny spojovaly nákupy přes aplikaci Temu.

Temu to popírá

Aplikace se však brání. Tvrdí, že data neprodává a že její praxe se neliší třeba od Amazonu nebo Etsy. Dle ní dokonce shromažďuje méně dat než jiné aplikace. Problémem ale může být, že se jedná o čínskou aplikaci. Ty nekontrolovatelně sbírají data o uživatelích a zároveň mají povinnost spolupracovat se zpravodajskými službami. 

Pokud by ses rozhodl*a aplikaci přestat používat, můžeš požádat o odstranění svých osobních dat, zrušit účet a aplikaci odinstalovat.

Domů
Sdílet
Diskuse