Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
16. května 2024 v 8:58
Čas čtení 1:18

Konec krutého lovu lišek? Ochránci zvířat zahájili novou kampaň

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Konec krutého lovu lišek? Ochránci zvířat zahájili novou kampaň
Zdroj: Pxhere/volně k užití
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Organizace Svoboda zvířat zahájila kampaň, jejímž cílem je prosadit zákaz lovu lišek metodou tzv. norování.

Norování spočívá v tom, že je do liščí nory vpuštěn lovecký pes, který živé zvíře buď usmrtí v jeho obydlí, nebo ho vyžene ven a umožní tak myslivcům zastřelit ho. Lišky však ve svých norách obvykle chovají mláďata, která následně myslivci dají roztrhat psům nebo je vezmou do zajetí, kde slouží jako návnada při výcviku psů. 

„Nejde jen o velmi krutou, ale taky naprosto zbytečnou metodu lovu. V dnešní době se velká většina lišek loví jinými metodami, norováním bylo v předloňském roce zabito pouze šest procent z celkového počtu odlovených lišek. Není tedy načase tuto barbarskou metodu ukončit úplně? Podle nás je současné otevření mysliveckého zákona ideální příležitostí to změnit,“ říká Kristýna Cábová z organizace Svoboda zvířat. 

12. května 2024 v 15:38 Čas čtení 0:24 Na Zlínsku se potuluje 200kilový medvěd. Potvrdily to nalezené stopy Na Zlínsku se potuluje 200kilový medvěd. Potvrdily to nalezené stopy

Nová kampaň s názvem „Nora patří lišce“ má za cíl tuto práci změnit formou novely mysliveckého zákona. První fáze se zaměří na sběr podpisů pod petici, která je dostupná na webu norapatrilisce.cz. Zástupci organizace zároveň jednají s politickou reprezentací a dalšími stranami o možnostech úpravy novely zákona. Iniciativu podpořila řada známých tváří i osobnosti z odborné sféry.

Jedním z nich je i Václav Chaloupek, bývalý senátor, režisér a myslivec, podle něhož by měl mít každý zástupce lovné zvěře zákonem stanovenou dobu lovu i ochrany. „Z etických důvodů by to mělo být období, kdy se starají o mláďata. Je nutné posoudit, jaká je funkce lišek v současné krajině, kde se stavy tzv. užitkové zvěře (koroptví, bažantů a zajíců) snížily ve srovnání s předválečnými stavy o více než 90 procent, a to rozhodně nezavinily lišky a tzv. škodná,“ říká Chaloupek.

Na důsledky norování se podívej v galerii, varujeme ale, že některé fotografie mohou být znepokojující.

Svoboda zvířat, liška, norováníSvoboda zvířat, liška, norováníSvoboda zvířat, liška, norováníSvoboda zvířat, liška, norování
Zobrazit galerii
(4)

Ministr krutou praktiku podporuje 

Zákaz norování nedávno odmítl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), který v rámci vypořádávání podmínek k novele mysliveckého zákona uvedl, že posuzování nehumánnosti tohoto lovu je otázkou. „V noře liška při norování zůstává pouze v období krmení a výchovy mláďat. I norování lišek s liščaty je však při správném provedení poměrně rychlé a efektivní,“ řekl Výborný. 

Domů
Sdílet
Diskuse