Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Vondráková
28. února 2024 17:55
Čas čtení 0:55

Ochránci zvířat: Ministr Výborný odmítá ukončit týrání lišek a psů, norování považuje za efektivní

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ochránci zvířat: Ministr Výborný odmítá ukončit týrání lišek a psů, norování považuje za efektivní
Zdroj: Pxhere/volně k užití

Ukončení krutého lovu tzv. norováním bude možná řešit vláda. Ta má v průběhu března projednávat novelu mysliveckého zákona. Konec norování v připomínkách k novele navrhli ministři Michal Šalomoun a Ivan Bartoš (Piráti), město Praha a ochránci zvířat.

Psi jsou vysláni do tmavých nor, kde dochází k boji ve tmě, který může trvat až desítky minut. Často tak k újmě nepřijdou jen lovená zvířata (nejčastěji lišky), ale i psi. Během norování jsou také zabita mláďata, která jsou psy často roztrhána zaživa.

27. února 2024 17:30 Čas čtení 1:35 Administrativní odvody do armády podpořil i prezident Pavel. O co se jedná a čím se liší od mobilizace? Administrativní odvody do armády podpořil i prezident Pavel. O co se jedná a čím se liší od mobilizace?

Organizace Svoboda zvířat dodává, že je navíc tento typ lovu zbytečný. V předloňském roce se dle údajů tímto způsobem odlovilo jen šest procent lišek. Ne všichni však tento druh lovu považují za špatný. Požadavek v připomínkách k novele mysliveckého zákona odmítl současný ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). „Pokud panu ministrovi připadá roztrhání mláďat zaživa humánní, říká tím o sobě bohužel více, než patrně zamýšlel,“ uvedla Kristýna Cábová z organizace Svoboda zvířat.

Výborný ve vypořádávání podmínek uvedl: „Je rovněž otázkou posuzování nehumánnosti tohoto způsobu lovu… V noře liška při norování zůstává pouze v období krmení a výchovy mláďat. I norování lišek s liščaty je však při správném provedení poměrně rychlé a efektivní.“

Organizace také navrhují omezit celoroční dobu lovu lišky na období, kdy nepečuje o mláďata. Tak je tomu už nyní u většiny ostatních druhů zvěře. Často jsou totiž lišky odstřeleny v době, kdy se o sebe mláďata nedokáží postarat a ta poté umírají hladem a žízní. „Dobu hájení má i kuna či jezevec, další malé šelmy s podobnou ekosystémovou funkcí. Její neexistence pro lišku je tak nelogická,“ dodává Kristýna Cábová. Ministerstvo prý o zkrácení doby lovu lišek neuvažuje.

Domů
Sdílet
Diskuse