Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
25. května 2024 v 13:10
Čas čtení 0:49

Země NATO sousedící s Ruskem postaví zeď z dronů. V reakci na provokace Moskvy

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Litevská ministryně vnitra oznámila tento plán po jednání se svými protějšky z pobaltských zemí Estonska a Lotyšska a také z Finska, Norska a Polska.

Šest členských zemí NATO sousedících s Ruskem postaví „zeď z dronů“, která bude chránit jejich hranice před provokacemi Moskvy, oznámila v pátek litevská ministryně vnitra Agné Bilotaité.

Ministryně uvedla, že k ochraně hranic budou využity drony a další technologie, a to od Norska až po Polsko. Uvedla, že se jedná o zcela novou věc, a iniciativu nazvala „dronovou zdí“.

Kromě nasazení bezpilotních letounů k monitorování hranic budou země používat také protidronové systémy k zastavení nepřátelských dronů. Iniciativa má zároveň pomoci odhalovat pašování.

Země se na tomto plánu dohodly kvůli obavám o bezpečnost v regionu v souvislosti s ruskou válkou na Ukrajině. Litevská ministryně vnitra neupřesnila časový rámec projektu.

Ukrajina dostává nový balíček vojenské pomoci

Spojené státy v pátek oznámily nový balíček vojenské pomoci Ukrajině ve výši 275 milionů dolarů. Bude zahrnovat munici, rakety, miny, dělostřelecké granáty a protitankové systémy Javelin.

Podle šéfa americké diplomacie Antonyho Blinkena se jedná o významné dodávky zbraní, které Ukrajina naléhavě potřebuje. Oznámení přichází v době, kdy Rusko pokračuje v útoku na Charkovskou oblast.

24. května 2024 v 8:00 Čas čtení 4:36 Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu

Jde zároveň o součást balíčku vojenské pomoci Ukrajině ve výši 61 miliard dolarů, který v dubnu po velkých sporech schválil americký Kongres. Od té doby se americký prezident Joe Biden rozhodl poslat na Ukrajinu pět zásilek vojenské pomoci.

putin
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse