Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vincenc Novák
10. června 2024 v 17:00
Čas čtení 0:55

Kde se v Česku (ne)koupat? Mapa ukazuje kvalitu vody, na několik míst si dej pozor

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Kde se v Česku (ne)koupat? Mapa ukazuje kvalitu vody, na několik míst si dej pozor
Zdroj: Středočeská centrála cestovního ruchu

Unikátní mapa na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR ukazuje kvalitu vody v přírodních koupalištích po celém Česku. Jestli už se chystáš na letní koupačku, mapa je přímo pro tebe.

Každý si může vyhledat své oblíbené koupaliště a ověřit si aktuální kvalitní stav tamní vody. U každé z lokalit je uveden její název, podrobnější údaje, datum posledního stanovení kvality vody, symbol kvality vody a popřípadě historické údaje o kvalitě vody.

10. června 2024 v 11:00 Čas čtení 3:02 PŘEHLED: Seznam se s novými europoslanci a europoslankyněmi PŘEHLED: Seznam se s novými europoslanci a europoslankyněmi

Mapa je dostupná zde a kvalitu vody rozděluje do pěti kategorií:

Interaktivní mapa
  • Voda vhodná ke koupání: Nezávadná voda s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci s vyhovujícími smyslově postižitelnými vlastnostmi.
  • Voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi: Nezávadná voda s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, především se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi, v případě možnosti je vhodné se osprchovat.
  • Zhoršená jakost vody: Mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u některých vnímavých jedinců (těhotné ženy, děti, osoby trpící alergií, osoby s oslabeným imunitním systémem) by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat.
  • Voda nevhodná ke koupání: Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem.
  • Voda nebezpečná ke koupání –⁠ zákaz koupání: Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a hrozí akutní poškození zdraví, vyhlašuje se zákaz koupání.
Mapa
Zdroj: Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Podle posledních údajů má zhoršenou jakost vody třeba vodní nádrž Lipno, vodní nádrž Orlík, Máchovo jezero – Staré Splavy, Hamerské jezero nebo rybník Dlouhý u Lanškrouna. Všechna tato místa byla naposledy kontrolována 3. června.

Domů
Sdílet
Diskuse