Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
10. června 2024 v 11:00
Čas čtení 3:02

PŘEHLED: Seznam se s novými europoslanci a europoslankyněmi

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
PŘEHLED: Seznam se s novými europoslanci a europoslankyněmi
Zdroj: European Union

Češi a Češky si ve volbách zvolili 21 nových poslanců a poslankyň Evropského parlamentu. Kromě známých tváří je mezi nimi také několik nováčků.

Nejvíce preferenčních hlasů obdržela lídryně hnutí ANO Klára Dostálová, kterou na svém volebním lístku zakroužkovalo 171 142 voličů a voliček. Druhé místo poněkud překvapivě obsadil lídr koalice Přísahy a Motoristů Filip Turek, jenž obdržel 152 196 preferenčních hlasů. Pojď si s námi projít profily všech osobností, které budou Česko v europarlamentu během následujících pěti let reprezentovat

Hnutí ANO

Klára Dostálová

V současné době je poslankyní a místopředsedkyní Poslanecké sněmovny. V minulosti zastávala post ministryně pro místní rozvoj v obou vládách Andreje Babiše. Od roku 2020 je také zastupitelkou Královéhradeckého kraje. 

Jaroslav Bžoch 

Bývalý ragbista a obchodní manažer. V současnosti je poslancem Poslanecké sněmovny. Dříve působil také jako zastupitel Teplic a Ústeckého kraje. Ve stínové vládě hnutí ANO zastává post stínového ministra zahraničí. 

Jaroslava Pokorná Jermanová

Současná poslankyně dolní komory, která v minulosti zastávala funkci hejtmanky Středočeského kraje. Její působení v této roli bylo poznamenáno řadou kauz a kontroverzí. V období pandemie covidu-19 podala trestní oznámení na záchranářku, která upozornila na nedostatek zdravotních pomůcek. Dříve také čelila kritice kvůli tomu, že jedno ze služebních aut, které jí kraj poskytl, přenechala k užívání manželovi. 

 

Ondřej Knotek

Bývalý průmyslový manažer, mezi lety 2014–2018 působil jako zastupitel města Mariánské Lázně. Dříve byl členem Pirátů, poslancem Evropského parlamentu je od roku 2019. 

Martin Hlaváček 

Dříve byl krátce náměstkem ministra zemědělství. Do europarlamentu, kde se věnuje především oblasti zemědělství, byl poprvé zvolen v roce 2019. 

Jana Nagyová 

Povoláním ekonomka, která v minulosti zastávala posty jihlavské zastupitelky a náměstkyně tamního primátora. Společně s Andrejem Babišem byla obviněna v dotační kauze Čapí hnízdo, soud však nakonec oba osvobodil. Rozsudek není pravomocný. 

Ondřej Kovařík

Evropským poslancem je od roku 2019. Posledních pět let zasedal v hospodářském a měnovém výboru. V minulosti působil také v diplomacii. 

Klára Dostálová. Jaroslav Bžoch. Jaroslava Pokorná Jermanová. Ondřej Knotek
Zobrazit galerii
(5)

SPOLU 

Alexandr Vondra

Lídr kandidátky koalice Spolu a člen ODS Alexandr Vondra je dlouholetým politikem. V minulosti byl mimo jiné ministrem zahraničí, ministrem obrany či velvyslancem České republiky v USA. V období komunistického režimu byl disidentem, je signatářem Charty 77. V Evropském parlamentu ho čeká již druhé volební období, poprvé byl zvolen před pěti lety. 

Luděk Niedermayer

Ekonom, který v řadách Evropského parlamentu působí za TOP 09 již od roku 2014. Dříve byl viceguvernérem České národní banky. 

Veronika Vrecionová

Další volební období čeká v europarlamentu i Veroniku Vrecionovou z ODS, která byla poprvé zvolena v roce 2019. Dříve zastávala také funkci senátorky nebo zastupitelky středočeských Přezletic. 

Ondřej Krutílek 

Analytik evropské legislativy z ODS, který v europarlamentu usedne vůbec poprvé. Dosud působil jako asistent europoslance Alexandra Vondry. 

Tomáš Zdechovský 

Člen KDU-ČSL, který bude příštích pět let jediným lidoveckým zástupcem europarlamentu. Ve funkci europoslance ho čeká již třetí funkční období. Dříve působil jako krizový manažer a mediální analytik. 

Ondřej Kolář 

Současný poslanec Poslanecké sněmovny za TOP 09, který dříve působil jako starosta Prahy 6. V této funkci se stal mediálně známým poté, co vedení městské části rozhodlo o odstranění sochy maršála Koněva z náměstí Interbrigády. 

Alexandr Vondra. Luděk Niedermayer. Veronika Vrecionová. Ondřej Krutílek.
Zobrazit galerii
(6)

Přísaha a Motoristé

Filip Turek

Bývalý automobilový závodník, který na sebe v předvolební kampani upozornil hlavně kontroverzemi. V posledních týdnech vyšlo najevo, že mezi jeho záliby patří sbírání předmětů s nacistickou symbolikou. V minulosti byl vyfotografován s nasazenou helmou, kterou „zdobil“ symbol řecké neonacistické strany Zlatý úsvit. Jen několik dní před volbami internet obletěla fotografie, která Turka zachycuje za volantem auta se zdviženou pravicí. 

Nikola Bartůšek 

Předsedkyně jihočeské organizace hnutí Přísaha byla do Evropského parlamentu zvolena poprvé. Bartůšek je podle koalice migrační socioložkou, která v minulosti spolupracovala s cizineckou policií na deportech do země původu lidí, kteří nemají nárok na azyl v EU. 

Filip Turek.Nikola Bartůšek.
Zobrazit galerii
(2)
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse