Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
2. července 2024 v 12:54
Čas čtení 0:44

MAPA: Česko stále více ohrožuje chudoba. V těchto krajích je situace nejhorší

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
MAPA: Česko stále více ohrožuje chudoba. V těchto krajích je situace nejhorší
Zdroj: Freepik/volně k použití

Index sociálního vyloučení za rok 2023 ukázal, že situace je na mnoha místech horší než předchozí rok.

K největšímu nárůstu dochází především v počtu vyplacených příspěvků na bydlení, a to až o 81 tisíc. Počet obcí v nejzatíženějším pásmu meziročně stoupl o 50, dohromady ve dvou nejvíce zatížených pásmech pak o 539. Hodnoty se nejvíce vyšplhaly v Praze, Jihočeském, Plzeňském nebo i Moravskoslezském kraji.

1. července 2024 v 8:00 Čas čtení 7:17 Navštívili jsme „první no-go zónu v Česku“. Adresa Mojžíř je pro člověka horší než zápis v rejstříku Navštívili jsme „první no-go zónu v Česku“. Adresa Mojžíř je pro člověka horší než zápis v rejstříku

Hodnota indexu ukazuje, jak velká část společnosti je znevýhodněna vůči zbytku. Sociální vyloučení je pojem označující vytěsňování skupiny či jednotlivců na okraj společnosti, kterým je posléze omezován či zamezován přístup ke zdrojům, které jsou ostatním přístupné. Často jde o kumulaci různých faktorů, s extrémní materiální chudobou tak vůbec nemusí souviset.

chudoba, mapa
Zdroj: Agentura pro sociální začleňování/ index sociálního vyloučení
mapa, chudoba
Zdroj: Agentura pro sociální začleňování/index

U nás je často sociální vyloučení spojováno s oblastmi bydlení, vzdělávání, zaměstnanosti a zadluženosti. Lidé tak mají například zhoršený přístup k veřejným službám v místě svého bydliště, tuto situaci označujeme jako tzv. prostorovou segregaci.

28. června 2024 v 18:20 Čas čtení 0:37 Lidé si stěžují na cenu piva na Oktoberfestu. Letos bude stát víc než jídlo v restauraci Lidé si stěžují na cenu piva na Oktoberfestu. Letos bude stát víc než jídlo v restauraci

Pomocí indexu sociálního vyloučení tak Agentura pro sociální začleňování měří hodnoty v celorepublikovém rozsahu. Škála nabývá hodnot od nuly (naprostá absence vyloučení) do 30 bodů (nejvyšší možná míra). Do indexu jsou započítána data ohledně příjemců příspěvku na bydlení, příjemců příspěvku na živobytí, osob v exekuci, dlouhodobě nezaměstnaných osob a předčasných odchodů ze systému vzdělávání (z běžných tříd).

Domů
Sdílet
Diskuse