Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Vincenc Novák
8. července 2024 v 6:55
Čas čtení 1:00

Evropu zasáhne tsunami. Vědci vypočítali, kdy má k ničivé události dojít

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Evropu zasáhne tsunami. Vědci vypočítali, kdy má k ničivé události dojít
Zdroj: Unsplash/Tim Marshall/volně k užití

Mezinárodní oceánografická organizace UNESCO varuje, že oblast Středozemního moře v příštích třiceti letech se stoprocentní jistotou zasáhne vlna tsunami.

Nebezpečné místo představuje Averroesův zlom, který se nachází na dně moře zhruba v polovině cesty mezi španělskou Malagou a severní Afrikou. Zemětřesení by v těchto místech mohlo způsobit až šestimetrové vlny, které by ke španělskému pobřeží dorazily už za 21 minut. Obyvatelé pobřeží by tak v nejlepším případě měli na útěk do vnitrozemí jen 35 minut, informuje web Euronews.

8. července 2024 v 16:45 Čas čtení 4:48 Hraj, než to zakážou! Tohle jsou příběhy cenzury ve hrách: v jedné střílíš koťátka, v další si vybíráš vzhled genitálií Hraj, než to zakážou! Tohle jsou příběhy cenzury ve hrách: v jedné střílíš koťátka, v další si vybíráš vzhled genitálií

Zemětřesení by se svou intenzitou zjevně nerovnalo tomu, které v roce 2004 zasáhlo oblast Indického oceánu, ani tomu, které zasáhlo Japonsko v roce 2011. I přesto by se však jednalo o velmi mimořádnou událost. 

„Extrémně nebezpečná je nejen výška tsunami, ale i průtoky a proudění vody – a záplavy, které mohou způsobit škody na plážích, v přístavech a na ulicích. Pokud se jedná o malý přístav a nábřeží je velmi nízké, může být tsunami zrádnější,“ řekla začátkem roku pro Euronews Hélène Hébert, národní koordinátorka francouzské organizace CENtre d'ALerte Tsunami (CENALT). Právě Francie již má plán varování pro prvních 15 minut před příchodem vlny tsunami, který byl vypracován v roce 2012. 

7. července 2024 v 8:00 Čas čtení 9:57 Šárka chová včely a farmaří na italském venkově. „Místní si vás musí oťukat, cizincům nejprve dají podřadnou práci,“ říká Šárka chová včely a farmaří na italském venkově. „Místní si vás musí oťukat, cizincům nejprve dají podřadnou práci,“ říká

Nebezpečí se skrývá u pobřeží Itálie 

V roce 2022 podniklo UNESCO misi na italské Liparské ostrovy u pobřeží Sicílie, jejímž cílem bylo prozkoumat riziko tamních podmořských sopek. Ty by podle vědců v případě výbuchu mohly způsobit ničivé tsunami. 

7. července 2024 v 16:00 Čas čtení 3:10 „Nikdy jsem nic takového neviděl.“ Čtyři muži hromadně znásilnili varana. Pak ho zabili, uvařili a snědli „Nikdy jsem nic takového neviděl.“ Čtyři muži hromadně znásilnili varana. Pak ho zabili, uvařili a snědli

Španělsko už kvůli hrozbě tsunami zavedlo systém včasného varování pro identifikaci podvodních zemětřesení, ale také plán, který má koordinovat případné reakce úřadů a udržet veřejnost v bezpečí. Například regionální město Chipiona se chce stát první španělskou obcí „připravenou na tsunami“ a v minulosti již uspořádalo cvičnou evakuaci. 

Domů
Sdílet
Diskuse