Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
16. července 2024 v 11:52
Čas čtení 0:46

Na tyto letní destinace si dávej pozor. Místním začínají vadit turisti

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Na tyto letní destinace si dávej pozor. Místním začínají vadit turisti
Zdroj: Unsplash/Elisa Schmidt

Na mnoha místech se rozšiřují demonstrace proti turistům. Incident palby z vodních pistolí na výletníky v Barceloně, který koluje médii, není jediným odporem místních. S protesty se potýkají i další přímořské státy. Informovalo o tom Forum 24.

Například v Athénách se demonstrovalo kvůli vzestupu Airbnb, tedy bytů, které jsou krátkodobě pronajímány turistům. „Berou nám domy, zatímco žijí na Maledivách,“ znělo od místních. Situace eskaluje i na řeckých ostrovech, například na Korfu jsou místní nespokojeni s výstavbou velkého hotelu Erimitis. 

Ve španělském městě Palma de Mallorca demonstrovalo proti turistům 10 tisíc lidí, stěžovali si na to, že ceny nemovitostí se kvůli nim za posledních deset let zvýšily o 250 procent. Na Tenerife v dubnu protestovalo až 50 tisíc lidí, po celých Kanárských ostrovech se jednalo dohromady o 200 tisíc lidí.

18. července 2024 v 13:00 Čas čtení 4:27 Drahé Chorvatsko. Zmapovali jsme, jak narostly ceny potravin i v restauracích – někde i dvojnásobně Drahé Chorvatsko. Zmapovali jsme, jak narostly ceny potravin i v restauracích – někde i dvojnásobně

Pokuty za močení do vody

Na některých místech v reakci na to přichází s řešeními, dle místních však nejsou dostačující. V italských Benátkách je účtováno pět eur za jednodenní výlet do města.

V Čechy oblíbeném Chorvatsku místním míra cestovního ruchu taktéž vadí. Úřady ve Splitu tedy zavedly různá opatření, lidé tam dostanou pokutu za močení do vody, mají zákaz lezení na památky, skákání do fontán nebo spaní na veřejných místech.

Regulace zavádí také Francie jakožto nejnavštěvovanější země světa. Například do zátok Sugiton v národním parku Calangues v Marseille bude moct vstoupit denně jen 400 lidí, sdělila ministryně cestovního ruchu Olivia Grégorie.

Anketa:
Jsi pro zavedení opatření v turistických oblastech?
Ano, jsem.
Nejsem.
Ano, jsem.
67 %
1367 Hlasů
Nejsem.
33 %
661 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse