Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Aneta Gospičová
21. července 2024 v 12:15
Čas čtení 0:36

Internet obletěla fotografie mrkve, která údajně pochází z Černobylu. Jedná se o hoax

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Internet obletěla fotografie mrkve, která údajně pochází z Černobylu. Jedná se o hoax
Zdroj: Unsplash / Gabriel Gurrola / volně k užití (ilustrační foto)

Technologický novinář Martin Hodás vysvětlil, že se jedná o hoax.

  • Na sociálních sítích se šíří fotografie balené mrkve z obchodního řetězce ve Velké Británii, která údajně pochází z Černobylu. Jde však o hoax, upozorňuje STVR.
  • Štítek na plastovém obalu zboží je graficky upraven a místo původu zeleniny je dodatečně doplněno. Fotka je dokonce stará už několik let.
19. července 2024 v 11:00 Čas čtení 3:52 Katy Perry se zuby nehty snaží zůstat relevantní. Místo toho je trapná a úplně mimo Katy Perry se zuby nehty snaží zůstat relevantní. Místo toho je trapná a úplně mimo

Proč je to důležité: Šíření hoaxů a falešných zpráv může vést k dezinformacím a panice mezi spotřebiteli. Informování lidí o tom, že se jedná o hoax, jim pomůže rozlišit pravdivé a nepravdivé informace.

Citace: „Tato fotka světem koluje už pár let a internetové vody ji tentokrát vyplavily u nás,“ konstatoval technologický novinář Martin Hodás.

Širší kontext: Hodás připomněl, že zemědělství v Černobylu prakticky neexistuje. Export z oblasti je zakázán a potraviny v lokalitě si pěstují jen obyvatelé, kteří tam stále žijí.

Domů
Sdílet
Diskuse